AKTUELNO

Ministarka je navela da će biti donesen i novi Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, koji je napisan u uz pomoć italijanskih kolega.

Ministar pravde Nela Kuburović sastala se danas sa specijalnim savetnikom Vlade Rebuplike Srbije u procesu evrointegracija i bivšim šefom italijanske diplomatije Frankom Fratinijem, sa kojim je razgovarala o napretku Srbije na putu ka EU, kao i o rezultatima koje je Ministarstvo pravde ostvarilo u okviru Pregovaračkog poglavlja 23.

Ministarka Kuburović i Fratini su se saglasili da posebna pažnja mora biti posvećena borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, što je jedan od prioriteta, ne samo Ministarstva pravde, već Vlade Republike Srbije.

Fratini je ukazao da članice EU prate napretak Srbije, posebno kada je u pitanju Pregovaračko poglavlje 23, ali da je jednako važno da pomake koje Srbija čini u oblasti pravosuđa, ekonomije, borbe protiv korupcije, vide i osećaju građani Srbije.

Ministarka pravde je ukazala da je Narodna skupština krajem prošle godine na predlog Ministarstva pravde usvojila set zakona, koji će značajno unaprediti sistem borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije kroz nove nadležnosti Tužilaštva za organizovani kriminal, specijalizaciju tužilačkog i policijskog sistema, kao i kroz uspostavljanje udarnih grupa u tužilaštvima, u kojima će biti službenici posebno obučeni za slučajeve finansijskih istraga.

Takođe, ministarka Kuburović ja navela da sledeće nedelje očekuje posetu svog kolege ministra pravde Italije, prilikom čijeg boravka u Srbiji će dva ministarstva pravde potpisati Protokol o sardnji koji će omogućiti da kolege iz Italije pruže stručnu obuku srpskim tužiocima i policajcima za sprovođenje finansijskih istraga. Pored ovog protokola, ministarka je dodala, da će sa kolegom potpisati i nove ugovore kojima će biti unapređena saradnja u oblasti međunarodne pravne pomoći.

S. P.

#Franko Fratini

#Korupcija

#Nela Kuburović

'