AKTUELNO

U Prištini se odvija rat "svi protiv svih" koji se bore za poziciju lidera u novoj vladi, budući da je Haradinaj podneo ostavku na mesto premijera privremenih kosovskih institucija, kaže direktor Kancelarije za KiM.

U Prištini je nakon ostavke premijera privremenih kosovskih institucija Ramuša Haradinaja zavladao politički sukob među predstavnicima Albanaca, tamo se odvija rat "svih protiv svih" koji se bore za poziciju lidera u novoj vladi, ocenio je danas direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Đurić kaže da ga ostavka Haradinaja nije iznenadila, već da je to novi "politički momenat" koji dolazi iz Prištine i zbog kojeg će pritisak na Srbe sa KiM biti u porastu.

- Glavna retorika lidera Albanaca zbog odluke Veća suda u Hagu da ga optuži za ratne zločini bila je da su Srbi za sve krivi, i na direktan i na indirektan način, a te njihove izjave stvaraju još veći pritisak na Srbe koji žive na KiM - rekao je Đurić.

Foto: TV Pink Printscreen

Haradinaj se nakon ostavke, ocenjuje Đurić, predstavio kao heroj koji se, kaže, suprotstavlja Srbiji i koji je zbog toga žrtva.

- U prištinskim medijima i u drugim saopštenjima nema pominjanja sadržaja o hororu koji su preživeli Srbi i drugi nealbanski narodi od strane terorističke takozvane Oslobodilačke vojske Kosova - naveo je Đurić.

Ukazao je da smo još juče, zbog tih dešavanja, videli reakciju Prištine, a to je hapšenje Srbina Gorana Stanišića koji živi u Mladenovcu već 20 godina i koji jednom mesečno ide u zavičaj.

- Na Jarinju su ga albanski policajci pokupili, zbog navodnih optužbi da je činio ratne zločine i da je bio rezervista - naveo je Đurić i dodao da će se tendencija hapšenja Srba verovatno biti nastavljena.

Ceo razgovor sa direktorom Kancelarije za KiM pogledajte u nastavku:

#Marko Đurić

#Novo jutro

'