AKTUELNO

Obećala je i da će, iskoreniti terorizam.

Liderka krajnje desničarske partije Nacionalni front Marin le Pen ponovila je danas da će, ukoliko bude izabrana za predsdnicu države, izvesti Francusku iz Evropske unije i obnoviti franak kao zvaničnu valutu.

Marin le Pen se obavezala na stranačkom skupu u Lionu da će, ako bude predsednica, u roku od šest meseci raspisati referendum za izlazak Francuske iz Evropske unije, kao i da će pregovarati o pitanjima kao što su granice i valuta.

Ona je rekla da želi da Francuska napusti integrisane komande NATO-a i da obezbedi sopstvenu odbranu.

Obećala je da će, ako pobedi na izborima, iskoreniti terorizam, kao i da će u Francuskoj postojati "nulta tolerancija" za delinkvente.

Prema njenim rečima, Francuskoj prete dva totalitarizma, jedan u formi ekonomske globalizacije a drugi u obliku islamskog fundamentalizma.

Navela je da "ekonomska i džihadistička globalizacija" uzimaju maha na francuskoj teritoriji.

Marin le Pen je rekla da neke muslimanke pokrivenih glava, džamije i molitve na ulici predstavljaju "neprihvatljivu kulturnu opasnost" koju nijedan Francuz, koji drži do sebe, ne može da prihvati.

Liderka Nacionalnog fronta je ovog vikenda u Lionu počela zvaničnu kampanju za predsedničke izbore koji će se održati izmedju 23. aprila i 7. maja.

Sudeći po anketama, po kojima je favorit u prvom krugu izbora, Marin le Pen nije mogla da izabere bolji trenutak za početak kampanje, navode agencije.

Marin le Pen ovog proleća će se drugi put kandidovati za predsednika Francuske. Ona je 2012. godine zauzela treće mesto na izborima.

Č.N.

#EU

#Francuska

#Kandidatura

#Predsednički izbori

'