AKTUELNO

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, komentarišući odluku predsednika Srbije Aleksandra Vučića da ne ode na kongres evropskih narodnih partija, rekao je da je Vučić još jednom pokazao da je on državnik, a da su politikanti oni koji su protiv njega vodili hajku u toj zemlji.

- Hajkom koja se vodila na njega i načinom na koji je on reagovao na to pokazalo je kakvi su licemeri u Hrvatskoj, i vlast i opozicija i da nema nikakve razlike kada je odnos prema Srbima i Srbiji u pitanju između deklarisanih javnih ustaša i onih koji se prave da su umereni političari. Pazite, Evropska narodna partija, čiji je član Srpska napredna stranka pozvala je Aleksandra Vučića da dođe u Zagreb. Andrej Plenković koji je trebao da mu bude domaćin proveo je sve vreme ovog sveta pravdajući se što je Vučić pozvan – kazao je Vulin za Novo jutro TV Pink i dodao:

Plenković je inače umeren, nije on ustaša, ali mora da se pravda i objašnjava da nije on zvao Vučića već da ga je zvao neko drugi.

Kako ističe, ne može se objasniti takvo ponašanje osim iskrenom mržnjom i kompleksima koje nosi hrvatsku politiku kada je u pitanju odnos prema Srbima, Srbiji i posebno prema Aleksandru Vučiću.

- Ni prema jednom srpskom političaru, ni u vreme rata nisu imali takav odnos mržnje kao prema Aleksandru Vučiću i mogu reći straha, jer to je već strah. Znate, takvo ponašanje ne može drugačije da se objasni. U kojoj to zemlji u svetu vi nekom zabranite da dođe kod vas? To što su radili Vučiću, pa oni su napravili toliku hajku da svako zlo koje će se desiti Srbima od njih, da je on kriv – naglasio je Vulin.

Prema njegovom mišljenju, za hrvatsku javnost odluka predsednika Vučića da ne dođe u Zagreb je bila neka vrsta olakšanja.

Foto: TV Pink Printscreen

- Zato što, oni znaju, da je došao Aleksandar Vučić, govorio bi slobodan Srbin, jedan slobodan Srbin koji im ne bi oporstio ni ratove, koji ne bi kao Boris Tadić preuzeo odgovornost da su Srbi krivi za rat u Hrvatskoj, koji bi jasno rekao da se Oluja više nikada neće ponoviti i koji bi im mirno ponudio da živimo u miru. Oni to ne mogu da prihvate, oni ne mogu da prihvate slobodnog Srbina koji govori u Hrvatskoj – naveo je Vulin.

Kako dodaje, Hrvati se boje Aleksandra Vučića koji ima hrabrosti da stvara dobre odnose sa Hrvatskom i lakše im je kada nije tu.

- Žao mi je što nije otišao, jer da jeste, tamo bismo videli nekontrolisani ustaški bes. Ceo svet bi mogao da vidi fašiste koji bi vitlali kamama i pokazivali svoje ustaške simbole, sve ono što oni suštinski jesu – rekao je Vulin i dodao da je to jedino parče zemlje na kugli zemaljskoj na kojoj antifašisti moraju da se izvinjavaju fašistima.

Vulin je odbacio kao neopravdane kritike koje su pojedine države regiona uputile,Srbiji zbog nabavke PVO sistema Pancir i održavanja vežbe sa pripadnicima ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga koji su za tu vežbu u Srbiju dopremili i sistem S-400.

- Srbija je možda jedina zemlja u okruženju koja nema teritorijalnih pretenzija ni bilo kakvih drugih prema susedima. Aleksandar Vučić je jedini slobodan balkanski lider, a onda jedini balkanski lider koji iskreno pokušava da sprovede politiku mira i pomirenja na ovim prostorima - kazao je Vulin. 

Komentarišući poziv Vojsci Srbije da učestvuje na Paradi pobede naredne godine u Moskvi, Vulin je upitao "ko će da bude na Crvenom trgu ako ne potomci pobednika".

Foto: TV Pink Printscreen

- Prošla su vremena kada je Stjepan Mesić odlazio u Moskvu i tamo se predstavljao kao antifašista. Naši preci su nas upisali u bolju deo čovečanstva, a mi se odatle nećemo ispitati -rekao je Vulin.

Siguran sam da će predsednik Vučić biti dobro

Vulin je izjavio da je siguran da će sa zdravstvenim stanjem predsednika Aleksandra Vučića, koji je juče primljen na Vojnomedicinsku akademiju u Beogradu, biti sve u redu.

- Siguran sam da će biti sve u redu i to zato što je Aleksandar Vučić jak i tvrdoglav, a ne zato što sluša lekare - rekao je Vulin.

Na pitanje o zdravstvenom stanju predsednika Srbije, Vulin je kazao da je Vučić veoma hrabar i snažan čovek, ali da ne vodi računa o svom zdravlju i da lekari, kako kaže, mogu da mu priđu samo na proslavama i zvaničnim dešavanjima.

- Mnogo radi, malo spava i malo se odmara. Svi mi koji sarađujemo s njim i koji smo njegovi prijatelji, a pre svega njegova porodica, voleli bismo da Vučić mnogo više vodi računa o svom zdravlju, ali on je jednostavno takav čovek - naveo je Vulin.

Dodao je da se Vučić ponaša kao svaki građanin i da zbog njega nije sazvan konzilijum niti se na VMA pravi lekarski tim za njegovo lečenje.

- Vučić potraži pomoć samo kad mora, ali se brže, nego što bi mu i jedan lekar savetovao, vrati na posao - rekao je Vulin.

Više o pomenutim temama saznajte u videu koji sledi:

#Aleksandar Vulin

#Aleksandar Vučić

#Hrvatska

#Srbija

'