AKTUELNO

Sve velike sile prikupljaju informacije kako o prijateljima, tako i o protivnicima, tako da u obaveštajnim strukturama nema ljubavi već samo golih interesa, saglasni su sagovornici Novog jutra TV Pink.

Prethodnih dana u Srbiji isplivao je intrigantan snimak na kom se vidi kako ruski obaveštajac Georgije Klebanov dobija crvenu kesu od muškarca koji je identifikovan kao srpski potpukovnik Z.K. dok on njemu zauzvrat daje kesu u kojoj se nalazi koverta sa novcem. Ovaj snimak je nastao decembra 2018. godine u Zemunu i nije jedini do kog su došle srpske obaveštajne službe.

Ratko Femić, urednik političke rubrike u Kuriru, osvrnuo se na aktuelnu temu špijunske afere ruske obaveštajne službe u Srbiji rekavši da je pipavo komentarisati stvari koje su iz obaveštajne sfere, jer koliko god da se sazna uvek se tapka u mraku.

Foto: Pink.rs

- Kada govorimo o obaveštajnim strukturama tu nema ljubavi, jednostavno jedni o drugima gledamo da saznamo što više, čak i ono što se u javnosti ne pominje. Ono što je meni tu problematično jeste da možemo da primetimo da je služba odmah potvrdila autentičnost tog izveštaja, da su čak rekli da je taj potpukovnik praćen već neko vreme, da je imao kontake sa zamenikom ruskog vojnog atašea - kazao je Femić i dodao da se pretpostavlja da je snimak koji je procurio u javnost zapravo službeni.

Prema njegovim rečima, problem je kakve je sve informacije pukovnik mogao da da, ali je veoma veliki problem taj što su službene tajne odate bez znanja vrha službe.

- To je ozbiljno krivično delo - upozorio je Femić.

Bojan Bilbija, urednik političke rubrike u Politici, ukazao je da su u obaveštjanim stvarima goli interesi u pitanju.

Foto: Pink.rs

- Sve velike sile prikupljaju informacije, kako o prijatlejima, tako i o protivnicima, i to je suočavanje sa realnošću. Moramo da znamo da samo sami na sebe možemo da se oslonimo, sami sebi smo pravi prijatelji, a sve ostalo su interesi - objasnio je Bilbija i dodao da je činjenica da je ruska politika prema Srbiji prijateljska.

Kako je on ukazao obaveštajne službe samo rade svoj posao za koji su plaćenje:

- Ti ljudi su obučavani za to, zato su i poslati ovde da bi prikupljali određene vrste informacija. Čini mi se da je ovde zaista ta aktivnost premašila neke norme, a u ovom slučaju je reč i o kršenju zakona.

Objasnio je još da je snimak koji smo videli medijski materijal koji je smisleno montiran i pušten u javnost, i da mi još uvek nismo videli izvorni dokument.

#Rusija

#Srbija

'