AKTUELNO

Srpsko-ruski odnosi i dalje se razvijaju i unapređuju, a činjenica da se Vučić i Putin sastaju toliko puta od velikog je značaja, ocenjuje za "Novo jutro" Saša Adamović. Ističe da će ovaj susret biti propraćen primedbama od strane zapada, ali da je Rusija veliki prijatelj i siguran partner našoj zemlji.

Od izuzetnog je značaja to što se predsednik Srbije Aleksandar Vučić po treći put ove godine sastaje sa liderom Ruske Federacije Vladimirom Putinom, a susret je i dokaz da se rusko-srpski odnosi i dalje razvijaju i unapređuju, ocenjuje istoričar Saša Adamović

- Svet se menja, na delu su radikalne promene odnosa, i u ovakvim okolnostima se kao odlična javlja prilika da lideri Srbije i Rusije razmene mišljenja i stavove o svetskim problemima, pa i o problemima u regionu i unutrašnjim trzavicama – kaže Adamović. 

Podseća da je Rusija pouzdan saveznik Srbiji po pitanju Kosova, da nije i neće priznati njegovu nezavisnost, da nam partner u SB UN i da se ne libi da upotrebi "veto" svaki put kada je to potrebno. Pored Rusije, i Kina je veliki prijatelj Srbije, te Adamović ističe značaj činjenice da su dve od tri svetske sile naši strateški partneri. 

Foto: TV Pink Printscreen

- U svetu se ne gleda uvek pozitivno na razvoj odnosa sa Rusijom, pa tako često stižu primedbe, otvorena nezadovoljstva, a neka od njih su izuzetno licemerna – kaže istoričar za "Novo jutro". Dodaje da je Pentagon sa zabrinutošću konstatovao da su odnosi Srbije i Rusije sve bolji i bolji i da se naša zemlja "pomera" na istok.

Očito je, kaže, da zapadnim centrima moći smeta produbljivanje odnosa sa Rusijom, Kinom, ali i sa Turskom. 

Špijunska afera nikako ne utiče na odnose Rusije i Srbije

Kada je reč o špijunskoj aferi, Adamović kaže da Beograd i Moskva vode odgovorne politike pa samim tim ne bi dozvolili da ovakva "prenaduvana" afera utiče na sve postignuto u izgradnji rusko-srpskih odnosa tokom prethodnih godina.

Foto: Printscreen YouTube/Kdjuey Lskduf

Bilo bi zaista problematično kada bi nešto poput ove afere koja je završena još pre nekoliko meseci, moglo da radikalno promeni ili preokrene odnose dve zemlje. Pošto je uvek bilo patetičnih nagoveštaja da nas Rusi prisluškuju, moramo znati i istaći da su prisluškivanja normalna i da se dešavaju svuda. Recimo, SAD i Izrael su jako bliske države i saveznice, i ipak se niko ne čudi kada se otkriije da Izrael prisluškuje SAD i da je špijun uhapšen.

Adamović podseća da su SAD prisluškivale ceo svet, najčešće Angelu Merkel, njene ministre i nemačke novinare. Za ovu aferu saznalo se preko "Vikiliksa", a dešavala se u momentu kada je Barak Obama bio na vlasti u SAD i kada je sa Nemačkom vodio blisku politiku.

- Da li je Merkelova tada trebalo da prekine sve odnose sa SAD? Naravno da ne! Svet tako funkcioniše i to moramo da prihvatimo – kaže Adamović.

Sa Putinom brojne teme na stolu, a najvažnija je Kosovo

Vučić i Putin imaju mnogo zajedničkih tema: od bilateralnih odnosa do problema svetske politike. Jedna od tema, kako ocenjuje, svakako će biti ekonomska saradnja i njeno unapređenje za koje postoji mnogo prostora. 

- Sa Rusijom imamo sporazum o slobodnoj trgovini i mislim da je to velika šansa za naše privrednike, budući da je rusko tržište veliko i zahtevno. Jedna od tema biće i rekonstrukcija naših železnica, ali i vojna saradnja koja treba da se nastavi. Bez nje nema ni vojne neutralnosti – kaže Adamović. 

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Ističe da će, svakako, jedna od glavnih tema biti pitanje Kosova i Metohije, a da će se na stolu naći i problemi svetske politike. S tim u vezi, Adamović ocenjuje da Srbija nikada ne sme da "samo gleda u svoje dvorište".

- Iako smo mala zemlja, ne smemo da se fokusiramo samo na svoje dvorište i na region. Moramo svoju zemlju da vidimo u svetskom kontekstu i da u budućem međunarodnom poretku nađemo mesto koje zaslužujemo. Od toga zavisi naš prosperitet i napredak – ocenjuje Adamović. 

#Novo jutro

#Saša Adamović

'