AKTUELNO

Vilijam Voker dao je ogroman doprinos da se incident u Račku iskoristi kao povod za bombardovanje Jugoslavije, a pritisak na Srbiju i antisrpska kampanje ni danas ne prestaje, rekli su gosti TV Pink.

Zoran Anđelković, bivši šef Izvršnog veća Kosova, rekao je za Pink da se termin genocid olako koristi.

Foto: TV Pink Printscreen

- Oni koji ga upotrebljavaju devalviraju taj temrin. Nemoguće je pričati, genocid se zna šta je. To je čišćenje cele jedne etičke grupe na nekom prostoru, a ne jedan događaj koji se dogodio u jednom selu - rekao je Anđelković.

Kako je on rekao antisrpska kampanja ne prestaje zbog toga što su danas prištinske institucije uznemirene jer nemaju političku stabilnost.

- Gledajte, cela ta kampanja protiv Handkea je isto napad na Srbiju. Handke njima služi kao povod da se napadne Srbija. Njegov najveći zločin je taj što je bio na sahrani Slobodana Miloševića i zato što je govorio o nekim stvarima o srpskom narodu, da je on nepravedno napadnut devedesetih godina - ukazao je Anđelković i dodao da se kampanja protiv srpskog naroda vodi još od tada.

On se osvrnuo na doprinos koji je Vilijam Voker dao kako bi se incident u Račku iskoristio kao povod za napad na Jugoslaviju.

Foto: TV Pink Printscreen

- Od Vokerovog dolaska, u oktobru mesecu, on je već krenuo na pripremu realizacije projekta koji su isplanirale Amerika i Engleska, a kasnije se pridružuju sve ove zemlje činjenicom da je već u oktobru doneta odluka da se bombarduje Srbija odnosno SR Jugoslavija - objasnio je Anđelković.

Prema njegovim rečima, Voker je i odmah po svom dolasku u SR Jugoslaviju pokušao da razmesti terorističke organizacije OVK na onim teritorijama na kojima ih pre na Kosovu i Metohiji nije bilo.

Božidar Delić, general u penziji, rekao je kako je Srbija u periodu pre bombardovanja bila pod ogromnim spoljnim pritiskom.

Foto: TV Pink Printscreen

- Sam dolazak OEBS-a je bio strahovit pritisak. Kad smo se sretali tamo na terenu nama su stalno govorili ''Početak bomabardovanja je maltene pitanje dana''. Pristajanje na dolazak OEBS-a, pa onda ti razgovori koji su doveli do toga da se ponište svi rezultati protivterorističke borbe - ukazao je Delić.

Kako je on objasnio, zbog poništavanja rezultata protivterorističke borbe, srpksa vojska je morala da napusti velike delove teritorije i vrati vojsku u kasarnu, dok je od 125 kontrolnih punktova tada mogla da kontoliše svega 25.

- Znali smo mi za ono što se dešavalo u Bosni, za te scenarije. Znali smo da oni traže samo nekakav povod. To što se desilo 15. januara je eto bila prva velika mogućnost. Desilo se i u decembru, međutim u decembru je bilo veliki broj poginulih terorista - ukazao je Delić objašnjavajući kako decembarski incident nije mogao da bude iskorišćen kao povod za bombardovanje Srbije.

Prema njegovim rečima, ipak je incident u Račku bilo najlakše organizovati i iskoristii kao povod za NATO bombardovanje SR Jugoslavije koje je trajalo od 24. marta do 10. juna 1999. godine.

#Božidar Delić

#Kosovo

#Račak

#Zoran Anđelković

'