AKTUELNO

Interesi američke administracije na KiM su veliki, a najviši zvaničnici su se lično bavili i manje važnim svetskim pitanjima i sporovima, podsećaju sagovornici "Novog jutra". Ističu da vraćanje Amerike na Balkan ne mora imati negativan kontekst i da bi u tom slučaju mogla biti doneta brojna rešenja koja bi se brže implementirala.

Govoreći o natpisima u dnevnoj štampi da se "Amerika vraća na Balkan", što može, prema oceni pojedinih stručnjaka, imati negativne posledice, novinar i pisac Luka Mičeta, smatra potpuno suprotno.

- Ako se Amerikanci vrate na Balkan mislim da će biti doneta rešenja, kakva-takva, te da će ta rešenja biti doneta brže, budući da Evropa ne može da se saglasi ni oko nekih bitnijih, svojih pitanja. Američka diplomatija je najveća na svetu, bez obzira na to da li nam je naklonjena ili ne, a američki interesi su na ovom prostoru jako veliki – kaže Mičeta.

Diplomatija SAD je, podseća on, bila zainteresovana i za manje bitna pitanja, kao što je spor Maroka i Španije oko suvereniteta nad ostrvcem nadomak Seute.

- Ovaj problem rešavao je lično Kolin Pauel (američki državni sekretar). Dakle, jedno ostrvo bez ljudi bilo je važno Americi, a zamislite koliko su važna ona pitanja gde su američki interesi mnogo veći, kao što su to Kosovo, Jadran, Mediteran, Južni tok i slično – kaže Mičeta za Pink. Dodaje da su Amerikanci ekspeditivniji od Evropljana, a da ostaje da se vidi kako će naša diplomatija i naše državno rukovodstvo "plivati" u tome. 

Foto: TV Pink Printscreen

Podseća i da predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas boravi u Jerusalimu, što je od izuzetne važnosti pred najavljeni sastanak sa specijalnim izaslanikom američke administracije za dijalog između Srbije i Kosova Ričardom Grenelom.

- Sastanak u Jerusalimu mogao bi da bude važan kao neki predrazgovor za sastanak sa Grenelom. Znamo da je Izrael jedan od najvažnijih saveznika SAD, a čak mi se čini, i to je moj subjektivan osećaj, da je Benjamin Netanijahu (izraelski premijer) naklonjen Vučiću i Srbiji – kaže Mičeta.

Foto: Tanjug/Darko Vojinović

Dušan Stojaković, urednik ekonomske rubrike u "Večernjim novostima" podseća da je specijalni izaslanik Grenel od sinoć u Prištini, a da će se sutra sastati sa predsednikom Vučićem, ali i sa ostaslim članovima srpskog rukovodstva.

- Inače, Grenel je, odmah nakon najave da će biti izaslanik, već postigao prvi rezultat u svom posredovanju između Prištine i Beograda. Znamo da je potpisan ugovor o uvođenju direktne linije između Beograda i Prištine, a interesantno je da je Tramp, kada je pošao u Davos, u svom džepu poneo papir kao dokaz da su Amerikanci počeli da se ozbiljno bave našim regionom – kaže Stojaković za "Novo jutro".

Foto: TV Pink Printscreen

Podseća i da je deo naše javnosti kritikovao uvođenje avio-linije jer navodno time priznajemo Kosovo i prodajemo našu pokrajinu. 

- Međutim, kada pogledate reakcije iz Prištine, oni su jako razočarani ovim dokumentom jer tekst ugovora ni na jedan način ne prepoznaje teritoriju Kosova kao nezavisnu državu. Ovaj sporazum je, kako u Prištini takođe ocenjuju, početak ukidanja anticivilizacijskih taksi na srpsku robu, koje su našu ekonomiju koštle pola milijarde evra – zaključuje Stojaković. 

#Dušan Stojaković

#Luka Mičeta

#Novo jutro

'