AKTUELNO

Amerika ne smatra problem Kosova marginalnim pitanjem, naprotiv, a predsednik SAD iskoristio bi njegovo rešavanje kao veliki spoljnopolitički uspeh, ocenjuje Drecun.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić koristi svaku priliku da utiče na rešavanje problema Kosova i Metohije. S tim u vezi poseta specijalnog izaslanika američke administracije za dijalog između Srbije i Kosova, Ričarda Grenela Beogradu i Prištini od velikog je značaja, ocenjuje Milovan Drecun, predsednik Skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju.

Kaže i da je jasno, sudeći prema tvitu koji je objavio američki predsednik Donald Tramp, da SAD pridaju veliki značaj rešavanju kosovskog problema i da ga ne smatraju marginalnim pitanjem. 

- Sama najava uspostavljanja avio-linije između Beograda i Prištine govori da Amerika želi da se proces razgovora odblokira i da se krene napred. Žele da se postigne politički napredak, kojeg nema bez nastavka razgovora, a bez ukidanja taksi nema ni nastavka razgovora. Očekujem da će Grenel albanskim političkim vođama u Prištini preneti stavove administracije Bele kuće da u vrhu agende delovanja buduće tzv. vlade u Prištini bude nastavak razgovora sa Beogradom, te da Vašington želi da do tog razgovora i rešenja dođe. Ovo bi Tramp predstavio kao veliki spoljnopolitički uspeh – kaže Drecun.

Foto: TV Pink Printscreen

Ističe i da se sada rešava sudbina dijaloga, pa će sastanak Grenela i albanskih političara biti nastavak pripreme terena za moguće razgovore Beograda i Prištine. 

"Sa uticajnim i močnim Izraelom, koji ne priznaje nezavisnost KiM, gajimo prijateljske odnose"

Srpski i jevrejski narodi su prijateljski narodi koji su to prijateljstvo gradili na stradalništvu oba naroda, kaže Drecun ističući važnost ovog odnosa za pitanje Kosova. - Ovaj odnos se mora poštovati i osnov je za dobru saradnju Izraela i Srbije. Važno nam je i to što je Izrael uticajna i moćna država koja je u odličnim odnosima sa Amerikom, a ne priznaje samoproglašenu državu Kosovo – kaže Drecun za Pink. Dodaje i da je izraelski generalni sekretar MSP tokom posete Beogradu otkrio da njegova zemlja zbog svoje odluke o KiM trpi izuzetne pritiske. Zaboravlja se da je Srbija jedina koja jevrejskoj zajednici vraća imovinu njenih pripadnika koji nemaju preživele naslednike, kaže Fila, podržavajući ideju da se na zgradi Predsedništva Srbije istakne zastava sa Davidovom zvezdom. - Ko god da se toga setio, blagosloven bio. To je patriotizam – kaže Fila.

Advokat Toma Fila ocenjuje da po pitanju Kosova svi moramo imati jasan i jedinstven stav, da se oko njega moramo okupiti i da od njega ne smemo odustati.

- Moramo imati zajednički stav, i to je patriotizam. Raskol u stavovima nam ugrožava položaj – ocenjuje Fila. Dodaje da pregovori ne smeju podrazumevati da priznamo nezavisnost Kosova, te da bi se u rešavanju moglo početi od “običnih stvari”.

Foto: TV Pink Printscreen

- Omogućite ljudima da obilaze groblja, da se ne ruše spomenici… To su najobičnija ljudska prava – kaže advokat. Očekuje da će Grenel rešiti neke stvari po pitanju Kosova, jer čak ni Amerika ne može da shvati da je zabranjeno kretanje robe i ljudi. 

- Neka skinu takse i neka zahtevaju da se uljudimo i udružimo. Nema ni “malog Šengena” bez dogovora, jer ako Kosovo računamo kao državu, onda Srbija nema granicu sa Albanijom – kaže Fila. 

#Milovan Drecun

#Novo jutro

#Toma Fila

'