AKTUELNO

Suđenje za ubistvo lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, nastavak je procesa u cilju kriminalizacije Srba i preuzimanja potpune kontrole nad severom južne srpske pokrajine, rekao je Zoran Anđelković, bivši šef Izvršnog veća Kosova.

Anđelković je povodom pripremnog ročišta pred suđenje optuženima za učešće u ubistvu lidera Ivanovića, koje je zakazano za danas, rekao da Albanci u optužnici nemaju ništa, nikakva saznanja o tome ko je učinio ubistvo i njima nije važan izvršitelj sam po sebi, već da to bude grupa Srba koja je navodno prikrivala tragove.

“Njima nije bitno ko je ubio Olivera Ivanovića, cilj je kriminalizovati Srbe i preuzeti potpunu kontrolu nad severom Kosova i Metohije”, rekao je Anđelković.

Kako kaže, ROSU je više puta upadala na sever u funkciji zastrašivanja i preuzimanja kontrole na svim delovima Kosova i Metohije, tako da je, dodaje, ubistvo Olivera Ivanovića idealan povod da dokažu kako na tom delu ne funkcioniše pravna država.

Foto: TV Pink Printscreen

“Oni žele da kroz taj proces sve institucije Prištine dođu na sever Mitrovice i da preuzmu potpunu kontrolu. Tako da ovo suđenje vidim u toj funkciji. Ceo taj proces i cilj  im izmiče, jer više ne mogu lako ni da upotrebe ROSU na sever Kosova, tu se više puta intervenisalo i dobili smo garancije NATO da takvih situacija neće više biti”, rekao je Anđelković.

Kako kaže, njima je važan krajnji cilj, a ne ubistvo Olivera Ivanovića.

Advokat Toma Fila, složio se da je veliko pitanje da li želimo da utvrdimo ko je ubio Olivera Ivanovića, ili isključivo to da li ga je ubio Srbin ili Albanac. Kako kaže, kad god politika uđe u sud pravda izađe kroz prozor.

“To nije suđenje, to je projekat, i sav cilj tog kosovskog projekta jeste samo da se potvrdi da je Srbin ubio Olivera Ivanovića. Farsično je i tužno, oni ne žele da utvrde istinu. Hapse neku sekretaricu koja mu je bila desna ruka. Čista je to politika, i samo želja da se utvrdi da je bio Srbin, nije bitno ko, samo da je Srbin”, rekao je Fila.

Foto: TV Pink Printscreen

Anđelković je rekao da se sa Oliverom video 15-ak dana pre nego što je ubijen.

"Pričali smo dugo tom prilikom o tome šta se dešava na KiM, i nije mi delovao da ima neki strah, niti da sluti neku opasnost. Međutim, poenta je da sve što se dešava jeste nastavak pokušaja da se preuzme upravljanje nad tom teritorijom”, rekao je Anđelković.

Fila je složio da je cilj da se utvrdi da su Srbi za sve krivi.

“Način izvršenja je albanski, i pošto sam mnogo ubistava branio, znam prema načinu izvršenja šta je čiji stil. Postoji mnogo različitih načina. Za šiptare, tipično je da uvek, ali uvek pucaju u leđa, a Oliver je ubijen sa leđa. Oni smatraju da će ih progoniti lik ubijenog i zato ubijaju sa leđa. Tako da bih po načinu izvršenja rekao da je Albanac”, istakao je Fila.

Kako kaže, ovo je organizovano ubistvo iz političkih razloga.

#Kosovo i Metohija

#Oliver Ivanović

#Suđenje

#Toma Fila

#Ubistvo

#Zoran Anđelković

'