AKTUELNO

Gosti Novog jutra složili su se da je film "Vladalac" koji se bavi životom i karijerom predsednika Srbije Aleksandra Vučića, jednostran, bez argumenata i bez druge strane.

Marko Matić, novinar medijske mreže "Antidot, izjavio je da kada se posmatra ceo taj film, sa metodološke strane, sa strane sadržaja i motiva vidi se da je on u suštini politički pamflet.

- Kada vi pozovete 11 osvedočenih i deklarisanih mrzitelja Aleksandra Vučića, a 12. imate u vidu naratora filma koji sve vreme govori najgore stvari o njemu i imate jednog koji je kvazi neutralan analitičar, služi da zadrži privid objektivnosti, pokazujete da niste želeli da istražite taj fenomen sa dokumentarnog i novinarskog stanovišta, već ste hteli da dokažete unapred plasiranu tezu i zaključak koji se svodi na to da je Aleksandar Vučić najgora pojava koja je zadesila čovečanstvo – rekao je Matić za Novo jutro TV Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, kada se u izradi filma pođe od te tačke, jasno je da tu nisu poštovani nikakvi profesionalni standardi i da nije bio cilj da se osvetli fenomen Aleksandra Vučića kao ključnog političara u Srbiji iz različitih uglova i sa različitih aspekata.

- Kada pogledate ko je među tim mrziteljima, recimo, jedna od sagovornica je Vesna Mališić, zamenica glavnog urednika NIN-a. To je osoba koja je plasirala onu naslovnu stranu na kojoj je bio uperen snajper u predsednika Srbije – kazao je Matić.

Prema njegovim rečima, kada su postavili pitanje Lekiću kako je tako jednostran film, on je rekao da nije, već da je dokumentovan i arugumentovan.

- Ako bi ih Aleksandar Vučić tužio, a naravno da neće, za uvrede i laži koje su izneli o njemu, znate kako bi se branili na sudu? Rekli bi da oni nisu saopštavali informacije i činjenice i da su to njihovi vrednosni sudovi – istakao je Matić.

Foto: TV Pink Printscreen

Saša Milovanović, direktor "Srpskog telegrafa", kaže da bi definicija celog tog politički angažovanog serijala bila da se razvezao čopor besnih drugosrbijanskih pasa željnih naklonosti trojice tajkuna. 

- Pa u svom tom udvorištu i naklonosti prema tim tajkunima koriste najprizemnije i najogavnije izraze da bi to postigli. Tako mi to deluje. Vidite da je taj film nabijen mržnjom, mržnjom i mržnjom. Nemate ništa drugo. Nemate nijedan argument, nemate drugu stranu – ocenio je Milovanović.

Kako kaže, oni kojima su puna usta novinarske prakse i kodeksa prekršili su sve moguće kodekse.

Foto: TV Pink Printscreen

- Onda vidite tu zamenu teza, kažu da su poslali poruku kabinetu da bi voleli da se pojavi predsednik Vučić. Šta to znači? To znači sledeće: Da su hteli da snime i izvuku iz konteksta ono što njima odgovara. Ova četiri sata filma su selektivno montiranje ovog nesretnog Lekića gde vi imate reč po reč ljude koji izgovaraju najgore uvrede – izjavio je Milovanović.

On dodaje da se 12 njih smenjuje i takmiči u tome ko će više da uvredi Aleksandra Vučića.

#Marko Matić

#Saša Milovanović

#film vladalac

'