AKTUELNO

Premijer Srbije i predsednički kandidat SNS Aleksandar Vučić govori o predstojećem susretu sa nemačkom kancelarkom, situaciji u regionu, odnosu sa Bošnjacima...

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je govoreći o predstojećem 10. po redu susretu sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel sutra u Berlinu,  istakao da je to velika čast za Srbiju i da Merkelovu smatra najvećim evropskim liderom.

- Kancelarka je trebalo sutra da se sastane sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, ali je zbog snežne oluje ta poseta pomerena na petak. Mislio sam da će odložiti naš susret, koji je trebalo da bude u petak, jer sam ja premijer jedne zemlje koja ne može da se meri sa Nemačkom, ali kancelarka Merkel i Kristof Hojzen su rekli da me isčekuju sutra posle podne - preneo je Vučić.

- Ne mogu da kažem da je na našoj strani. Priznali su nezavisnost Kosova, ali Merkelova poštuje datu reč, veoma je pravična, vidi kada se neko trudi i ume to da nagradi. Mislim da je ona zaslužna za otvaranje poslednja dva poglavlja. I kada ona u Nemačkoj govori drugačije o Srbiji, svo u Evropi govore drugačije o Srbiji -  istakao je Vučić gostujući na TV Hepi.

- Uspeli smo u tome da po prvi put budemo ozbiljno prihvaćeni i shvaćeni - naveo je Vučić i dodao da to potvrđuje susret sa Merkelovom, dodajući da je uloga Srbije je drugačija i postavio pitanje kada je to bilo ranije.

On je podsetio da je Merkelovoj rekao da Srbija neće uvesti sankcije Rusiji i da se to njoj nije dopalo. Nisam je lagao i rekao da ćemo toi uraditi, a Nemačka poštuje pouzdanost i odgovornost, naveo je Vučić.

VEĆE PLATE U JAVNOM SEKTORU

Govoreći o radu vlade, Vučić je ponovio da će biti povećane plate u javnom sektoru - učiteljima, nastavnicima, vojsci, policiji, lekarima, a privatni sektor će to morati da prati, ocenivši da će Srbija tad biti u dobroj poziciji. On je istakao da će to doneti rast, kao i moderni klinički centar u Nišu, primetivši da se u Beogradu obnavljaju brojne fasade, da se gradi...

Vučić je rekao da će u martu, posle mera fiskalnih konsolidacija, prosečna plata u Srbiji izositi "395, 400 evra", ukazavši da će minimalna cena rada povećana je na 130 dinara

Svi kao sledeću zemlju u Evropskoj uniji (EU) vide Srbiju ili Crnu Goru, a svi ostali su značajno iza, ali mislim da moramo prvo da sredimo stvari u regionu, naglasio je Vučić, ocenivši da moramo graditi dobre odnose sa svima u regionu.

- Srbiji je potrebna čvrsta, odlučna i hrabra politika, ali ne politika kojom ćemo da se junačiti tamo gde nema mesta za to – primetio je Vučić govoreći o odbijanju zahteva Bošnjaka za reviziju tužbe za genocid protiv Srbije.

Kako je dodao, olovkama je zaoštrimo moramo postizati rezulatte, a ne puškama i tenkovima, ali puške i tenkove moramo da imamo ako neko pokuša da nas ugrozi.

Izbori nisu pitanje zabave

- Izbori nisu pitanje zabave. Za zabavu je da igrate šah, izađete u disko klub...Nemojte glasati za mene, glasajte za druge kandidate, ali izbori nisu za zabavu - poručio je Vučić osvrnuvši se na kampanju za predstojeće predsedničke izbore zakazane za 2. april. On je primetio da ima mnogo neozbiljnijih kandidata od Luke Maksimovića. Premijer Srbije je podvukao da mu kancelarije nisu važne i da bi zgrada Predsedništva za šest meseci mogla da bude i muzej.

Važno je da izbori ne menjaju pristup vlade budžetu. Ništa nisam ni dao ni obećao pred izbore, a daću kada prođu, naveo je Vučić.

SITUACIJA U REGIONU

Govoreći o odlasku u Sarajevo, Vučić je rekao da smatra da to ozbiljna i odgovorna politika.

- Ako volite državu, ne rukovodite se time kako će neko da reaguje već kakav će biti rezultat. Mislim da sa Bošnjacima moramo da imamo dobre odnose, mada znam da bi u Srbiji bilo popularnije u iskoristim neke teške reči - istakao je premijer Srbije.

Na pitanje o najavama iz Prištine o formiranju vojske Kosova, predsednik Vlade Srbije je rekao da on ne misli da je Amerika protiv formiranja vojske Kosova, već da nije pravi trenutak, dok je što se tiče NATO situcaija nešto drugačija, mada su nijanse u pitanju, ali je Jan Stoltenberg bio nešto oštriji. Vučić je podsetio da je Stoltenberg rekao da mu je iskreno žao zbog žrtava u Srbiji, ali to ne menja ništa po pitanju odnosa Srbije prema NATO - Srbija neće ući u NATO, ostaje neutralna. - Srbija mora da bude i ekonomski i vojno jaka, ali ostaje neutralna, istakao je srpski premijer.

Prema njegovim rečima, telefonski razgovor sa Hašimom Tačijem bio je jako kratak: "On je govorio o dve teme, ja pre svega o vojsci Kosova, ali nešto se tu čudno dešava, to sam rekao i Tomislavu Nikoliću  još po završetku razgovora u Briselu"

Uslovljavanje nastavka dijaloga od strane Prištine puštanjem Ramuša Haradinaja Srbiju dovodi u tešku poziciju, jer moramo da vodimo žestoku diplomatsku borbu, istakao je premijer i dodao:  "Da bismo zaštitili srpsko življe moramo da se ponašamo ozbiljnije i odgovornije nego u martu 2004. ili pri proglašenju nezavisnosti Kosova 2008. Srbija mora da bude mnogo ekonomski i politički snažnija da bi se suprotstavila, pa smo u težoj situaciji nego tada".

Vučić je rekao da se nije osvrato na zamerke povodom podizanja spomenika Gavrilu Principu, te dodao da će preko puta zgrade Vlade Srbije biti podignut spomenik Stefanu Nemanji, verovatno i muzej Nemanjićima.

Komentarišući rezultate Nagradne igre "Uzmi račun i pobedi" i velikom interesovanju građana, Vučić je kazao da se ljudi nisu toliko nadali nagradama, ali su skupljali račune zbog svoje dece jer se do plaćenog poreza grade škole.

Premijer je čestitao pobednicima i dodao da su dobili automobile, stan i druge narode, jer je Vlada Srbije obećala.

Premijer je otkrio da je bilo natpisa koji su uznemirili i rasplakali njegovu majku, ali da je sve to deo života i neće da daje reketašima reket da ne bi pisali o njemu. Govoreći o svom životu, on je naveo da mu je želja bila da bude pravnik, a da je radio sve poslove od kelnerskog do prodavca u hardver šopu. Kako je istakao, nije sramota da radite bilo koji posao sramota je da kradete.

O IZBORNOJ KAMPANJI

Predsednički kandidat SNS rekao da pojedini kandidati za predsednika Srbije i političari imaju "maniju da upadaju u RIK" , ilustrujući odnos pojedinih opozicionih političara prema institicijama i nacin na koji doživljavaju politiku i političke procese.

Kako je rekao, lider Pokreta "Dosta je bilo" Saša Radulović, inače, dodao je, poslednji put viđen i zapamaen kao čovek koji je u skupštini digao nogu i nešto svirao, upao večeras na sednicu RIK -a.

- Oni imaju maniju upadanja u RIK...kao i onaj junak iz Čačka...- dodao je Vučić, te naglasio da je predsednik RIK-a je upozorio Radulovića da je proglašeni predsednički kandidat i da nema pravo i ne sme tako nešto da radi, a Radulović je, kaže, zapitao zašto ne bi smeo da bude tu.

Vučić je dodao da zbog takvog ponašanja i misli da pretnje o banderama i slične nisu prazne. "Zamislite da ja odem na sednicu RIK...Razumete li o čemu se tu radi?", zapitao je lider SNS.

#Aleksandar Vučić

#Angela Merkel

'