AKTUELNO

Vučić je novinarima posle susreta sa savetnikom američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Robertom O'Brajenom rekao će o dijalogu Beograda i Prištine moći će da se razgovara tek nakon ukidanja taksi.

Predsednik Srbije istakao je da je uvek spreman da razgovara o suštinskim stvarima, ali kako kaže, tek pošto Priština ukine nametnute takse.

Vučić je izjavio da još nema potvrdu susreta sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem u Vašingtonu, ali da ne bi isključio tu mogućnost. 

- Video sam i njega i Kuritija hiljadu puta, to nije nikakva novost. Hajde da vidimo da li imaju nešto drugo da ponude, da liimaju svest da je za nešto potreban stvarni kompromis, a ne to da Srbija mora da prihvati ultimatume i služi našim interesima - rekao je Vučić kada je u pitanju dijalog sa Prištinom.

Kako je Vučić rekao, kada bi se on tako bahato ponašao, bilo bi nezaislivo, i doda da su mnogi u  regionu su navikli na takvo njihovo ponašanje prema Srbiji, ali i istakao da se nada da se pristup SAD menja.

- Pristup SAD nije više jednostran. Čini mi se da uzima u obzir interese Srbije nego što je to bio ranije - rekao je Vučić.

Foto: TV Pink Printscreen

Uveren sam da rešenje leži u kompromisu

Vučić je dodao da će se boriti diplomatskim sredstvima, trudeći se da sačuvamo naše interese, i istakao da rešenje leži u kompromisu.

Kako je predsendik Vučić objasnio o dijalogu Beograda i Prištine moći će da se razgovara nakon ukidanja taksi.

- Grenel je nedvosmisleno rekao da treba da se ukinu takse, a onda da sledi razgovor o svemu drugom - rekao je Vučić.

Vučić je još jednom ponovio da za Tačija nema temu, već da čeka da vidi šta će domaćini da kažu ako do susreta dođe.

- Ja mislim da tu sad postoji neka trka između Amerike i Evrope, ali oni će se na kraju dogovoriti i imati isti imenitelj. Za sada ne vidim kakvo je to kompromisno rešenje kojim bi bili svi zadovoljni, ali to će verovatno biti jedna od suštinskih stvari o kojima ću morati da razgovaram sa kancelarkom Merkel za koji dan - kaže Vučić.

Kako je rekao, pobednika tu nema, i dodao da moramo da živimo i dalje jedni pored drugih, ali i da ne misli da će biti nekih konkretnih stvari.

Tražio mogućnost snažnije vojno-tehničke saradnje sa SAD

Predsednik je rekao da je u Vašingtonu sa visokim zvaničnicima razgovarao o bilateralnim odnosima, kako bi trebalo da imamo više zajedničkih aktivnosti i sa Američkom vojskom.

- Razgovarali smo i o zajedničkom istupu u različitim akcijama širom sveta. Mi odlično sarađujemo, i želimo da učvrstimo poverenje i dozu iskrenog odnosa - rekao je Vučić.

Foto: TV Pink Printscreen

Predsednik je rekao da je tražio mogućnost snažnije vojno-tehničke saradnje sa SAD, dodao da ukoliko budemo želeli da kupimo neko oružje od njih, treba da budu otvoreni prema nama kao što su i prema drugima.

Predsednik je rekao da je besmisleno da ukoliko nisu otvoreni da posle bilo ko zamera što oružje uzimamo negde drugo.

- Bio sam potpuno otvoren i uvek imam konkretne razgovore. Mi smo se sve ovo u 20 minuta sve dogovorili sve što je bilo važno. Posle toga je priča bila uobičajena - naveo je Vučić.

Na konstataciju da je u razgovoru sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom rečeno da postoji razumevanje zato da je Srbija nabavila od Rusije sistem "pancir", Vučić je rekao da postoji razumevanje za činjenicu da Srbija nabavlja odbrambeno oružje na transparentan način.

- Nisu oduševljeni time, ali ne mislim da je Srbija blizu sankcija zbog toga na bilo koji način - rekao je Vučić.

#Aleksandar Vučić

#Vašington

'