AKTUELNO

Ova vlada, na čelu sa Aljbinom Kurtijem, rizikuje da izgubi američku podršku u svim segmentima, ocenjuje Grubješić.

Vašington je zauzeo malo drugačiju poziciju nego što ju je imao prethodnih godina, pa sada Srbiju smatra delom rešenja, a Kosovo delom problema, kaže Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku. Kosovske vlasti, kako kaže, sada se suočavaju sa odlukama koje donose SAD, bez obzira na to što je nezavisnost lažne države sponzorisana i podržana od strane Amerike. 

- Ova vlada, na čelu sa Aljbinom Kurtijem, rizikuje da izgubi američku podršku u svim segmentima – navodi Grubješić. Podseća da je već došlo do zamrzavanja fondova od oko 200 miliona evra, ali očekuje da tu nije kraj. 

- SAD dotiraju budžet Kosova, tu su brojni projekti koji su ključni za izgradnju infrastructure, za energetiku, reforme i brojne druge oblasti. Dakle, ovo je tek početak, i najava povlačenja trupa sa Kosova je nešto što bi ozbiljno poremetilo bezbednosni okvir ustanovljen nakon 1999. godine – navodi Grubješić. 

Foto: TV Pink Printscreen

Dodaje da bi najgori bio izostanak američke političke podrške, što bi imalo reperkusije i na proces priznavanja i otpriznavanja nezavisnosti.

- Ako bi se politička podrška SAD uskratila, sigurna sam da bi mnoge zemlje otpriznale kosovsku nezavisnost – ocenjuje sagovornica “Novog jutra”. Kaže i da je paradoksalna činjenica da se kosovska politička scena podelila na proevropsku i proameričku, odnosno da Kosovo koje je i nastalo zahvaljujući SAD nema jedinstven pristup prema ovoj zemlji. 

Prvi na listi kojem bi mogla biti uskraćena podrška SAD je, kako ocenjuje Grubješić, premijer Aljbin Kurti, koji je odabrao da se ponaša u skladu sa očekivanjima EU, a ne u skladu sa zahtevima Amerike. 

- Kosovo prosto nema luksuz da bude u protivrečnom i protivnom taboru SAD, jer bi to za njih bilo apsolutno poražavajuće – navodi ona. 

Kada je reč o poseti Berlinu, Zoran Millivojević, diplomata, ocenjuje da će ona biti od izuzetne važnosti i da će na stolu biti tri teme. 

- Prva tema će biti Kosovo i Metohija, gde će biti i prilike da se raščisti nemački stav i da Srbija vidi da li Nemačka istrajava na tvrdom stavu, odnosno postoji li prostor da se govori o kompromisu – navodi Milivojević za “Novo jutro”. 

Foto: TV Pink Printscreen

- Druga tema biće bilateralni odnosi, a treća će biti evrointegracije. Srbija mora znati na čemu je kada je reč o njenom evropskom putu – navodi Milivojević. 

Dvovlašće u Prištini refleks je odnosa između Amerike i Evrope, ocenjuje Miroslav Stojanović, dugogodišnji dopisnik "Politike" iz Bona. Rascep u Prištini, u tkivu koje je uvek bilo homogeno, velik je i radikalan, ocenjuje on.

Foto: TV Pink Printscreen

- Jedna struja igra na vreme, računajući da će se možda dogoditi čudo na izborima u Americi, gde će možda ponovo doći na vlast bivša garnitura. Trenutna garnitura malo drugačije gledaju na Klintonovo čedo, budući da postoji mala vrsta averzije prema spomenicima u Prištini koji Trampu bodu oči – navodi Stojanović.

Kurti, kako dodaje, bez znaka iz Evrope ne bi bio dovoljno hrabar da se sam suprotstavi Americi, koja je zaštitnik celog projekta Kosova, al ii života u Prištini. 

#Miroslav Stojanović

#Novo jutro

#Suzana Grubješić

#Zoran Milivojević

'