AKTUELNO

Zamenik šefa poslaničke grupe SNS Vladimir Orlić izjavio je danas da se ni na kakav način ne dovodi u pitanje regularnost izbora odlukom RIK-a da se na Kosovu i Metohiji sprovede upustvo o održavanju izbora.

Povodom navoda poslaničke grupe Nova Srbija - Pokret za spas Srbije da je to uputstvo nezakonito Orlić je na konferenciji za novinare u parlamentu pojasnio da je Ustavni sud primetio jednu formalnu stvar koju je naveo u svojoj odluci odnosno da je organizacija i realizacija izbora u praksi na KIM bila regulisana dokumentom koji je akt niže pravne snage od zakona.

"Nije stvar sadržaja, suštine, slobode i demokratije nego jednog formalnog pitanja, da li je reč o zakonskom ili aktu niže pravne snage i to je sve" rekao je Orlić.

On je rekao da je Ustavni sud ranije naveo da uvažava činjenice iz realnosti i života koje govore da nažalost na KiM iz bezbednosnih razloga nije moguće uspešno do kraja sprovesti izbore bez pomoći OEBS.

"U tome je razlog zašto se izbori organizuju tako i to ne dovodi ni na kakav način u pitanje njihovu regularnost" rekao je Orlić koji je dodao da se izbori na isti način organizuju od 2012. do danas.

"Ukoliko imaju ambiciju da pričaju o regularnosti, ti veliki stručnjaci, politički geniji koji su i danas pokazali da je po njima sve dozvoljeno reći i svaki komentar i uvreda da su na mestu ako su u formi pitanja, onda bi mogli da se pozabave tim pitanjima. Da sami kažu da li je matematika za osnovnu školu dovoljna da se zaključi da opozicija u RIK-u ima većinu" dodao je.

Dodao je, i da je lako proveriti da u sastavu pojedinić biračkih odbora opozicija ima većinu i da kad se već komentariše sastav biračkih odbora na KiM i tamo opozicija ima većinu.

Orlić je rekao i da su navodi poslaničke grupe Nova Srbija - Pokret za spas Srbije o mogućnosti krađe izbora zbog procedure očigledan pokušaj destabilizacije.

On je rekao i da vođeni nervozom Vuka Jeremića za kog su procene na početku bile da će osvojiti 18 odsto na izborima, a danas su oko pet odsto i padaju i dalje, iznose besmislice i laži.

Postavio je i pitanje poslaniku Djorđu Vukadinoviću da li je uspeo da reši svoja života pitanja u novom poslaničkom kluba koji direktno upravlja Jeremić.

Kako je rekao u prošlom poslaničkom klubu kom je pripadao Vukadinović je imao određenih materijalnih problema i "zbog toga se, tako bar navode predstavnici njegovog prošlog poslaničkog kluba, sa njima i razišao posle pokušaja da ih reketira za nekih 300 i kusur hiljada dinara mesečno".

"Da li je uspeo da postigne odgovarajući dogovor u svom novom poslaničkom klubu. To bi bilo dobro da čujemo, to pokazuje motive kojima se ti ljudi rukovode i zna se šta ih pokreće", rekao je on.

#Kosovo

#Predsednički izbori

#Republička izborna komisija

'