AKTUELNO

Dosovski kandidat za predsednika Srbije Saša Janković izjavio je da je Kosovo "faktički nezavisno", a rezolucija 1244 "iluzija".

- Kosovo je faktički nezavisno, mi imamo granicu s Kosovom, možemo je zvati administrativna linija, ali institucije Republike Srbije nemaju faktičku vlast na Kosovu - doslovce je rekao Janković, "zaboravljajući" da je prema važećem Ustavu Kosovo neotuđivi deo Srbije.

On je dodao da iako "faktički nemamo vlast" treba se fokusirati na zaštitu ljudi i kulturno-istorijskog dobra.

Prema njegovim rečima, potrebno je nastaviti dijalog Beograda i Prištine, s tim da to 'mora biti "društveni i institucionalni dijalog", a ne "dijalog dva čoveka"'.

Ajde dugoročno da gradimo Srbiju kao državu u kojoj žele da žive i Albanci i Bugari, trenutno ni Srbi ne žele da žive u Srbiji", rekao je Janković i dodao da nije tema nezavisnost Kosova, već su tema - ljudi, istorija i budućnost - naveo je Janković.

Upitan šta misli pod time kada kaže da Srbija treba da se suoči s ratnom prošlošću, Janković je rekao da treba prihvati da su država i neki pojedinici napravili ogromne greške u prošlosti i da treba prihvate odgovornost za to. - Posle svakog prihvatanja odgovornosti sledi 'Ali'. Nema ali – želim da počistimo sve iz našeg dvorišta - dodao je Janković.

#Kosovo

#Saša Janković

'