AKTUELNO

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marko Đurić sastao se danas u Briselu sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčkom uoči nove runde ekspetskih razgovora Beograda i Prištine.

Prethodno se s predstavnikom EU sastao šef delegacije Prištine Skender Hiseni, nakon čega sve tri strane da zajedno nastave razgovore o nestalim i raseljenim licima i ekonomskim pitanjima.

Očekuje se da se današnja runda dijaloga Beograda i Prištine na ekspertskom nivou završi oko 18.30.

U pitanju je treća runda ekspertskih razgovora od ponovnog pokretanja dijaloga Beograda i Prištine sredinom jula kada su se u Briselu sastali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti uz posredstvo šefa diplomatije EU Žosepa Borela i specijalnog predstavnika EU Miroslava Ljačka.

Prema planu EU posrednika, nakon razgovora na najvišem političkom nivou, timovi eksperata razgovaraju o detaljima tema koje su pokrenute na političkom nivou.

”Za nas je važniji kvalitet nego brzina. Fokusirani smo na postizanje sveobuhvatnog pravnoobavezujućeg sporazuma, ali to zači i da će on biti potpisan kada se sva otvrena pitanja dogovore između Beogrda i Prištine”, izjavio je tim povodom porparol EU Peter Stano za Tanjug.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tokom razgovora sa premijerom Avdulahom Hotijem 16. jula naglasio važnost rešavanja pitanja nestalih i raseljenih sa područaka KiM.

Istovremneo, Vučić je naglasio da su ekonomski odnosi i sporazumi u interesu obe starne, ali da oni ne podrazumevaju niti ratnu odštetu niti bilo kakvo posredno priznanje nezavisne države na području KiM.

Nova rudna razgovora na viskom političkom nivou između Beograda i Pruštine najavljena je za početak septembra, najverovatnije 7. septembra, neposredno nakon razgovora dve strane u Vašingtonu, 4. septembra.

#Beograd

#Brisel

#Marko Đurić

#Miroslav Lajčak

#Priština