AKTUELNO

U Specijalnoj emisiji koja je emitovana večeras na TV Pink poznavaoci prilika su govorili o dijalogu između Beograda i Prištine u Vašingtonu.

Tokom emisije, oko 21.30 sati uključio se iz Vašingtona i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Suzana Grubješić, generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji, smatra da albansku stranu nikada ekonomija nije interesovala.

-Da li su oni unapred znali da li će ovoga biti ili ne, ne znam - kaže Grubješić.

Ona ocenjuje da osim ekonomskog paketa i uz sav značaj ekonomskih pitanja ništa više ne treba da bude na stolu u Vašingtonu.

Foto: TV Pink Printscreen

-Uz značaj ekonomskih pitanja, mislim da ništa ne treba da bude na stolu u Vašingtonu, možda i neko pismo o namerama i o onome šta obe strane prihvataju, ali nešto ovakvo formulisanju Srbija ne može da prihvati - smatra Grubješić.

-Priština svaki put i uvek kaže - idemo zbog priznanja - navela je Grubješić.

Objašnjava da je američki diplomata Metju Palmer više puta naznačavao da je "priznanje Srbije i Kosova" ono što SAD očekuju kao finalni deo razgovora, te podseća na pismo Trampa u kojem je takođe to navedeno."

-Tu nema tajni šta bi za njih bio poželjan dogovor. Uz to se upakuje 'ekonomija i finansijski paket', pa se nabraja, 7 milijardi dolara investicija za Kosovo i 10 milijardi za Srbiju - kaže Grubješić.

Istoričar Nemanja Starović kaže da ovo predstavlja ono izenađenje o kom je predsednik Vučić govorio i dodao da ovo nije bio deo agende.

Foto: TV Pink Printscreen

-Ja se nadam da ćemo u satima pred nama prisustvovati tom scenariju da ćemo naći prihvatljivo rešenje za obe strane- kaže Starović.

Jasno je da formulacija međusobnog priznanja Beograda I Prištine za Srbiju nije prihvatljiva I siguran je, kaže, da Vučić nije spreman na tako nešto. 

Foto: TV Pink Printscreen

-Tačka 10 za nas nije prihvatljiv I tu je potrebno puno diplomatske veštine I truda da se pokuša da se izvuku druge koristi koje se nude - kaže Starović. 

Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost primetio je da Đilasovi mediji nisu relevantni kada je u pitanju informisanje.

-Nama to priznanje tzv. države Kosovo ništa ne znači, a njima znači da uđu u UN - istakao je on.

Kako kaže, Amerikanci su želeli da upravo zbog novembarskih izbora izdejstvuju nešto, pa su išli na to "ako prođe, prođe" i da bi za njih to bio veliki uspeh.

Foto: TV Pink Printscreen

-Grenel je želeo da prikaže pred svojim šefom da je sve pokušao, ali Beograd stoji čvrsto uz svoje stavove - kaže Rajić, ali da je i bio svestan da će Beograd braniti isvoja prava.

SAD, ističe, imaju tendenciju da konflikte posmatraju kroz proces dugih trajanja, a ako dođe do pomeranja u tom procesu za vreme njihovog mandata, onda oni sebi to knjiže kao uspeh.

Milić ističe da je njoj bilo odavno jasno da ne može samo o ekonomiji biti reči u Vašingtonu.

Kaže da Vučić nikada nije bio protiv kompromisa, ali da je bitno da se zna kakva je sadržina tog saznanja.

Foto: TV Pink Printscreen

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da je tačno da je papir sa svim ovim predlozima, zajedno sa tačkom 10 bio na stolu i da je Vučić na vrlo brutalan način odbio tačku 10 i da je rekao da je za Srbiju to neprihvatljivo.

-Tačno je da se o ekonomiji pričalo i ranije i sa naše strane je nesporno da želimo d aučestvujemo u normalizaciji ekonomskih odnosa, ali ako postoji želja da se putem skrivene agende ide korak dalje, ne samo da to nije moguće - istakao je Dačić.

On je naglasio da Beograd očekuju i razgovori u Briselu.

-Mnogo je aktera i nesumnjivo je da je ovo jedan od pokušaja da se dođe do nekog rešenja - rekao je on i napomenuo je da je za ans ovo neprihvatljivo.

Foto: TV Pink Printscreen

Glavni i odgovorni urednik dnevnog lista "Informer" Dragan J. VUčićević smatra da je ovo bila "sačekuša" za srpsku delegaciju i Vučića.

On se zapitao, od koga mi treba da dobijemo priznanje, i da li "naša pokrajina treba nas da prizna".

-Neko je pokušao da isposluje jedan takav kriminalni sporazum - kaže on.

Podseća da je Vučić najmanje pet puta tokom mesec dana rekao da "nećemo priznati lažnu državu Kosovo".

Kaže da "đilasovski mediji" prema onome što pišu vrše kampanju protiv Srbije.

Foto: TV Pink Printscreen

Dačić kaže da oni nama ne prete, nego nam nude da uđemo do 2025. godine u EU i obećanje određenog ekonomskog preporoda i da je pitanje da li se radi o kreditu ili investiciji.

- Oni sada misle da je to za Srbiju ili Vučića i da će zaboraviti priznanje - kaže Dačić i naglasio da treba da se zna da je to sa naše strane odbijeno.

Vučićević je rekao da je jako teško reći šta će sutra biti, dodaje da je neko imao pogrešne informacije i potcenio je srpsku stranu.

On je rekao da se čini da bi dogovor oko Kosova i Srbije trebao da se predstavi kao diplomatski uspeh Amerike.

- Nekome se žuri, a ono što mi moramo jeste da štitimo i zaštitimo državne i nacionalne interese - rekao je Vučićević.

Dačić je rekao da ako se skup vrati na ono zbog čega je sazvan, onda, kako kaže, može da uspe.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ako dolazi do novih ideja, onda nisam siguran. Ako je ekonomija u tim očekivanjima onda sastanak ima šanse da uspe, a ako su u pitanju ovakve tačke kao što je pregovor, onda nisam siguran - rekao je Dačić.

Kako kaže, da li to znači da treba da priznamo Kosovo onako kako su oni se be proglasili za državu.

- Ovo pitanje je unutrašnji politički potez, kako bi pomogao Trampu u kampanji - rekao je Dačić, dodajući da ukoliko ga je neko savetovao tako, da je to njegov veliki minus u kampanji.

Dodaje da su mu potrebni srpski glasovi, i ističe da je pitanje koliko je ovo zapravo dobro za Trampa.

- Mislim da su potcenili čvrstinu Srbije, kao i da je Vučić jedan težak i uspešan pregovarač koji ne podlaže pritiscima - rekao je Dačić.

Kako kaže, smatra da je pogrešna procena da je vreme za takvo nešto.

Foto: TV Pink Printscreen

Milić je rekla da ne bi tek tako diskvalifikovala sporazum između Izraela i Emirata.

- Od pre neki dan do danas se pozicija Srbije značajno promenila. Za nas je dobro što je formirana i Makedonska vlada, kao i što je došlo do promene vlasti u Crnoj Gori - rekla je Milić.

Foto: TV Pink Printscreen

Grubješić je rekla da treba da se koncentrišemo na ekonomiju kao centralnu temu sastanka.

- Ostala su mnoga pitanja otvorena. Svi nesprovedei sporazumi još iz tehničkih razgovora. Imovina nije bila predmet prvog briselskog sporazuma. Sve ide u proces toga da će se razgovori nastaviti - rekla je Grubješić.

Kako kaže, sada su se amerikanci više zainteresovali, ali dodaje da ne veruje da smo na visokom mestu spoljno-političke agende SAD.

Starović je rekao da je jako važo to što je Vučić na samom početku sastanka odmah čim se papir našao na stolu, odbio da razgovara o tom delu tačke 10.

Foto: TV Pink Printscreen

- Šta se posle toga dešavalo, znamo da razgovor nije prekinut, tako da se verujem, nastavilo sa radom o ostalim tačkama – rekao je Starović.

Kako kaže, veruje da se nastavilo sa produktivnim radom, što, dodaje, pretpostavlja jer se pregovorima priključila i Ivanka Tramp.

Grubješić je rekla da je i nama u interesu da se normalno odvija promet roba i trgovine, ali kada se radi o statusnim pitanjima, dodaje da to ne radi ovako, jer, to nije, kako kaže, nešto što Srbija može da prihvati.

Vučićević je rekao da ovo nije samo srpsko-albanski razgovor u Beloj kući, ovo je, dodaje nova runda obaranja ruku između Evrope i Amerike.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ko uspe da reši ovaj problem, odneće veliku pobedu, tako da, verujem da će 7. septembra uticati na ono što će se dešavati sutra u Vašingtonu – rekao je Vučićević.

Dačić je rekao da ne veruje da će ova politička tema biti povod za Trampovo pojavljivanje. Dodaje da treba sačekati, jer ne znamo kako se odvijaju razgovori.

Starović je rekao da Amerikanci imaju daleko praktičniji pristup, oni su nedvosmisleno stavili na sto ono šta su hteli, dodaje da je predsednik Vučić to odbio, i onda su, kako kaže, verovatno nastavljeno razgovori po ostalim tačkama.

Dačić je rekao da je taj predlog skinut sa dnevnog reda i o njemu se više ne raspravlja i da sada ostaje da se vidi šta sve može da se stavi u dokumenta.

-Ovo što se desilo nije izenađenje, predsednik Vučić je o tome govorio - podseća Dačić.

Pritom je, kaže, konstruktivnost ovde naša prednost, a ne slabost.

-Tema međusobnog priznanja je skinuta, a da li će se , o njoj razgovarati za mesec dana ili ko zna kad - to će biti druga priča - rekao je Dačić.

On je rekao da je Vašington današnjim sastankom, s obzirom da se da je politički proces dijaloga Beograda i Prištine odvija u Briselu, pokazao da SAD hoće da pokažu da su vlast.

 -Mi moramo da budemo jasni, Merkelova I Makron objektivno čekaju ishod izbora da bi tek onda krenuli u redefinisanje odnosa EU I SAD o važnim spoljnopolitickim pitanjima - rekao je Dačić . 

Jer, kako objašnjava, normalizacija odnosa Beograda I Prištine nije jedino pitanje koje njih interesuje.

Grubješić kaže da sa prištinskom stranom ne možemo da se dovorimo oko međusobnog priznanja, te da će kad-tad ponovo pokušati da nam je podmetnu.

-Umesto da im je ekonomija na prvom mestu, njima je status na prvom mestu - istakla je on.

Dačić kaže da je veoma štetno pothranjivati nerealne ambicije Albanaca.

-Jedino rešenje za Kosove je neki kompromis koji je sprovodljiv i pravedan i za jednu i drugustranu - istakao je on.

Vučićević je rekao da zna privatno Vučića i dodao da on nije veliki optimista i da gledajući ga iz Vašingtona da na kraju večeri možemo biti optimisti veći nego na početku večeri.

-Imamo razloga za umereni optimizam - rekao je on.

Rajić je rekao da se sada videlo u SAD da mi imamo crvene linije ispod kojih nećemo preći, čak i kada nam to kaže jedna velika sila kao što je Amerika.

-Mudrom politikom Vučića ptitimo naše nacionalne interese - zaključio je on.

#Specijalna emisija

#TV Pink