AKTUELNO

Nemamo pravo da lakoverno verujemo u određene stvari, pravilo je da je naša strana bezboroj puta prevarena uprkos tome što smo se mi uvek pridržavali svakog sporazuma koji smo potpisali, a tiče se dijaloga Beograda i Prištine, rekao je Čović za TV Pink.

Planirani sastanak za 28. septembar u Briselu, dovedena je u pitanje zbog odbijanja Prištine da razgovara o Zajednici srpskih opština. U evropskim diplomatskim izvorima je rečeno da je sledeća runda ekspertskih razgovora Beograda i Prištine, kao i sastanak na visokom nivou između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih kosovskih instituacija Avdulaha Hotija "još pod znakom pitanja”.

Nekadašnji šef koordinacionog tela za KiM Nebojša Čović rekao je za Novo jutro TV Pink da je važno da Srbija bude dosledna svojim zahtevima, jer drugačije ne može da se izbori da se dijalog Beogarda i Prištine nastavi.

- Ništa Srbija ne traži što nije potpisano. Mi se pridržavamo svakog sporazuma koji smo podržali. Ispadamo, da se izrazim prostije, kao neke veverice jer nas niko ne tretira kako treba – rekao je Čović, isitčući da Srbija trpi veliki pritisak stranih faktora i smatra da Srbija mora dosledno da insistira na Zajednici srpskih opština.

Foto: TV Pink Printscreen

- Oni kažu da je to spornija tema, da sačekamo, biće to za koju godinu. Ne verujem da će tako da bude. Strani faktori su neprekidno ignorisali Rezoluciju 1244 i sve što podrazumeva Kumanovski sporazum. Dosta je za ustupke. Ne tražimo ništa sem povezivanja ZSO, i da se svi pridržavaju dogovra koji su već postignuti – smatra Čović, pitajući se koji je zapravo cilj stranog fakotra koji pokušava da utiče na dalji tok dijaloga Beograd – Priština.

Čović je ocenio da je pozicija Srbije znatno bolja u svetu, ali da i dalje postoje „repovi“ koji žele da Srbe predstave kao genocidan narod koristeći razna politčka spinovanja.

- Anti-srpska politika i dalje postoji, mada ne isitim intezitetom, ali je ne treba ignorisati. Neki politčari koji predstavljaju pojedine narode uzimaju za pravo da napadaju Srbe da su genocidni. Trebalo bi da malo imaju šlifa i stida – smatra Čović.

#Kosovo

#Nebojša Čović