AKTUELNO

Specijalno veće kosovskog Vrhovnog suda zatražilo je poništenje Zakona o Trepči.

Predsednik Srpske liste Slavko Simić izjavio je da stav Specijalnog veća Vrhovnog suda Kosova da se poništi Zakona o Trepči, predstavlja jasnu potvrdu da je Zakon o Trepči neodrživ, jer ne može dobiti pozitivnu ocenu ni u jednoj nepristrasnoj pravnoj analizi.

- Najracionalnije rešenje bi bilo da Ustavni sud Kosova, ako već iz političkih razloga nije želeo da uvaži primedbe Srpske liste u vezi sa Zakonom o Trepči, uvaži mišljenje druge visoke kosovske sudske instance i poništi zakon - rekao je Simić.

Simić je upozorio da bi takav razvoj događaja bio višestruko koristan, jer bi išao i u prilog stabilizacijiji političkih odnosa na Kosovu.

- Podsećam da usvajanjem Zakona o Trepči nisu poštovani vitalni interesi srpskog naroda, da zakon nije razmatrala ni komisija za zajednice, te da Srpska lista nije imala nikakvu faktičku mogućnost da utiče na sadržaj zakona - dodao je on.

U obrazloženju Euleksovog sudije navode se gotovo isti argumenti koje je i naša poslanička grupa iznela protiv Zakona o Trepči, što samo potvrđuje da smo bili u pravu kada smo upozoravali na teška kršenja elementarnih pravnih i civilizacijskih normi, zaključio je Simić.

N. Petričević

'