AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras, nakon sastanka u vili Mir, da je sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovim imao detaljan i temeljan razgovor o svim suštinksim i dubinskim odnosima dveju zemalja.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov danas je u jednodnevnoj poseti SrbijI gde se susreo sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Predsednk Vučić rekao je da zadovoljan posetom i razgovorima koje je imao sa ministrom Lavrovim.

-Imali smo suštinske razgovore danas. Nastavljamo da razvijamo naše odnose u svim sverama. Imao sam čast da zajedno sa ministrom Lavrovim večni oganj iz Moskve prenesmo u Beograda da, kako je divno rečeno, ništa i niko ne budu zaboravljeni - rekao je Vučić na obraćanju.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

- Uvek ima falsifikovanja istorije, da nam deca znaju ko su bili stvarni herojI. Važno je da smo se dogovorili da ćemo se zajedničkim snagama boriti protiv falsifikovanja istorije jer su srpski i ruski narod najstradalniji narod u Drugom svetskom ratu - rekao je Vučić.

Vučić se zahvalio Lavrovu na poseti i istakao da je zadovoljan današnjim razgovorima.

-Razgovarali smo i bilateralnim odnosima, o energetici, ekonomiji, vojno-tehničkoj saradnji, do svih drugih oblasti.Zahvalni smo i Lavrovu na ličnoj podršci. Srbija je odlučila da čuva svoju vojnu neutralnost - kazao je Vučić.

Predsednik Vučić je istakao da je zadovoljan dosadašnjom saradnjom sa Rusijom i da očekuje još bolju saradnju. Prema njegovim rečima, razgovarali su o bilateralnim odnosima, od energetike do vojnotehničke saradnje, o ekonomiji, zajedničkoj izgradnji infrastrukturnih objekata koje ruske kompanije grade u Srbiji, do saradnje u oblasti poljoprivrede

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

- U svim oblastima je naša saradnja dobra. Ruske železnice rade na izgradnji dispečarskog centra, na deonici Nova Pazova-Novi Sad, rade na projektnoj dokumentaciji do crnogorske granice. Radili smo 'balkanski tok' sa ruskom kompanijom i verujem, pre kraja godine videće se fascinantni rezultati - rekao je Vučić.

-Trudimo se da znanja i saznanja ministra Lavroa iskoristimo u najboljem smislu za napredak Srbije. Ono što se tiče u Sarajevu, za nas bi bilo uvredljivo da ne dočekamo gosta na najbolji mogući način, ali svko bira svoj put. Argumentacije koje sam čuo da je Lavrov govorio o vojnoj neutralnosti Republike Srpske mogu da kod mene izazvovu samo pitanja. Nije Lavrov neko ko ne poštuje BiH,naprotiv – kazao je Vučić.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Kaže da je lepo da se podigne gordost na jedan dan, ali kako isitče u provm planu treba da budu interesi građana.

On je dodao da je sa Lavrovim razgovarao o svim ključnim pitanjima i da mu je preneo svoju zabrinutost situacijom u regionu.

- Izneo sam naše stavove oko stanja u regionu i moju ličnu zabrinutost kao predsednika Srbije za situaciju u regionu. Nadam se da ćemo svi zajedno imati dovoljno razuma, snage, da sve probleme rešavamo mirnim putem, dijalogom i razgovorima. To će biti trajno opredeljenje Srbije - naglasio je on.

Vučić zahvalio se Rusiji na podršci teritorijalnom integritetu I suverenitetu Srbije i istakao da je to od velikog zančaja za dalje dobre odnose dveju zemalja.

 - Zahvalni smo Lavrovu na ličnoj podršcu u različitim međunarodnim organizacijama I institucijama koju pruža Srbiji u očuvanju naših vitalnih inetresa. Čini mi se da se i mi recipročno ponašamo - rekao je Vučić.

Lavrov: Zalažemo se za poštovanje Rezolucije 12 44

Lavrov se zahvalio na prijemu i istakao da je zadovoljan svojom posetom Srbiji. On je takođe rekao je da je Rusija zainteresovasna da EU kao posrednik u dijalogu postigne praktične rezultate, ali da se oni realizuju nepristrasno i da se savlada, kako je rekao, sabotaža koju Priština čini na poštovanju sporazuma, ukljucujući ZSO.

Rusija se, ponovio je, zalaže za poštovanje Rezolucije 12 44, koja treba da bude temelj traženja svih dogovora sa Prištinom.

- Naš stav je nepromenjen, mi smo za traženje kompromisa, ali samo onog koji odgovara Srbima, a ne onim tendencijama koje žele konfrontacije u regionu - poručio je Lavrov.

Kaže da je posetio i grob patrijarha Irineja i da mu se dopao novi izgled Hrama.

-Posetio sam danas Hram Svetog Save, posetio sam grob patrijarha Irineja. Pričali smo o značajnim temema koja se tiču međusobne saradnje - kazao je Lavrov.

-Srbija je suverena dražva i mi to poštujemo. Mi Srbe gledamo kao prijatelje, i drugačije nije umesno - rekao je Lavrov.

Lavrov je istakao da je U Moskvi izuzetno visoko ocenjeno učešće Vučića na paradi povodom 75. godina od pobede u Drugom svetskom ratu.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Sastanku su prisustvovali i srpski ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, kao i ministar Nenad Popović. Lavrov se ranije danas susreo i sa predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem.

Na pitanje novinara o poseti BiH, Lavrov je rekao da je on razmenio mišljenja sa srpskim prijateljima tamo.

- Incident koji ste pomenuli nije suštinski za stav Rusije za razvoj odnosa sa narodima BiH. A, političari koji su doneli tu odluku, mislim da nisu samostalni, očigledno rade po nečijem nalogu i verovatno izražavaju interese ne većine svojih birača, nego interese spoljnih snaga, koje nisu zainteresovane za razvoj ne rusko-bosanskih ili srpskih odnosa, nego uopšte za to da zemlje Zapadnog Balkana realizuju svoje pravo na izgradnju uzajamno korisne saradnje sa svim spoljnim partenrima - rekao je Lavrov.

On je podsetio da je bivša šefica diplomatije EU Federika Mogerini, pre nekoliko godina, kada je delegacija Rusije dolazila na Balkan, uključujući i BiH, rekla da je to zona interesa EU i da drugi, uključujući Rusiju, nemaju tu šta da rade.

#Sergej Lavrov