AKTUELNO

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da će se prvi put u plenumu skupštine raspravljati o Izveštaju EK o napretku Srbije, te da je sednicu zakazao za 28. decembar.

"Na toj sednici će biti prilika za otvorenu diskusiju, a potom i za usvajanje zaključaka. Mislim da ćemo time značajno doprineti da proces pridruživanja EU ima opšti društveni karakter", rekao je Dacičh obraćjući se prisutnima na IV sednici skupštinskog Odbora za evropske integracije.

On je istakao da je na državnom nivou postignut dogovor da javne rasprave budu praksa u narednom periodu, a da će predlagači odgovarajućih zaključaka biti Odbor za evropske integracije, tačnije, narodni poslanici koji su članovi pomenutog Odbora, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Poručio je da je opredeljenje Srbije za članstvo u EU nesumnjivo, te da je to strateški cilj i glavni spoljnopolitički prioritet Vlade.

"Shodno tome treba pažljivo primiti k' znanju Izveštaj nadležnih institucija EU, ne samo EK već i drugih izveštaja o kojima ćemo raspravljati", rekao je ovom prilikom Ivica Dačić, koji ne učestvuje u radu Odbora.

Dodao je da je opredeljenje da ovaj saziv Parlamenta usvaja sve zakone u redovnom postupku, a samo u izuzetnim situacijama po hitnoj proceduri, kao i da će Narodna skupština organizovati javna slušanja.

Ukazao je da je za 26. decembar sazvao Drugu posebnu sednicu Narodne skupštine koja će biti posvećena razmatranju Izveštaja o radu nezavisnih institucija, odnosno Zaštitnika građana, Izveštaju o sprovođenju Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i Zakona o zaštiti podataka, kao i Redovnom godišnjem izveštaju za 2019. godinu, koji je podneo Poverenik za zaštitu ravnopravnosti i Izveštaju o radu Državne revizorske institucije”, kazao je Dačić.

Tom prilikom je napomenuo je da je dogovorio da u utorak, obavi telefonski razgovor sa predsednikom spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom kako bi razmenili mišljenja o drugoj faza Međustranačkog dijaloga, koji je dogovoren sa prethodnom predsednicom parlamenta Majom Gojković.

#Ivica Dačić