AKTUELNO

Forum "Put i pojas za međunarodnu saradnju" u Pekingu u okviru strategije "Jedan pojas, jedan put" održava se u nedelju i ponedeljak.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić započeo je posetu NR Kini sastankom sa predstavnicima kompanije CNTC sa kojima je razgovarao o mogućim investicijama u Srbiji.

On je danas imao bilateralni susret sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

Predsednik Turske pozvao je Vučića da po stupanju na predsedničku dužnost Turska bude prva zemlja koju će posetiti.

Foto: Tanjug

Vučić je izrazio zadovoljstvo sve većim interesovanjem turskih investitora, kao i širenjem postojećih kapaciteta kompanija koje već posluju u Srbiji.

On je istakao da su ekonomski odnosi dve zemlje sve bolji i da je neohodno raditi na održavanju tog trenda.

Premijer je Erdoganu zahvalio što podstiču turske kompanije da svoj kapital investiraju u Srbiji, navodi se u saopštenju Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima.

-Srbija je veoma važna za mir i stabilnost regiona Zapadnog Balkana, i ako nemamo zajedničke granice, mi smatramo Srbiju susedom. Imamo veoma dobre odnose, ali se nadam da ćemo tu saradnju proširiti na svim poljima - istakao je Erdogan.

Premijer Vučić je u pekingu, pre sastanka sa Erdoganom, istakao važnost prisustva što većeg broja kineskih investitora u Srbiji u cilju ekonomskog napretka obe zemlje, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Predstavnici kompanije CNTC najavili su učešće u davanju neobavezujućih ponuda u procesu izdavanja koncesije za Aerodrom Nikola Tesla i izrazili interesovanje za ulaganje u infrastrukturne i druge projekte u Srbiji, u vrednosti oko pet milijardi američkih dolara.

Ova kompanija izrazila je interesovanje i za saradnju u oblasti trgovine, poljoprivredne proizvodnje i građevine.

Foto: Tanjug

#Aleksandar Vučić

#Kina

#Peking

#Sastanak

#Si Đinping

'