AKTUELNO

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenjuje kao skandaloznu, ali očekivanu reakciju hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da protestuju zbog odluke gradske vlasti Maribora da zabrane koncert proustaškog pevača Marka Perkovića Tompsona.

"Besmramna je i uvredljiva za stotine hiljada srpskih žrtava u zloglasnoj NDH, kao i za njihove potomke, izjava Kolinde Grabar Kitarović da je zabrana koncerta Marka Perkovića Tompsona kontraproduktivna jer je muzika tobože tu da spaja ljude.

Tragična je činjenica da hrvatski državni vrh podržava pevača koji dugi niz godina peva pesme u kojima se slavi Ante Pavelić i ustaški zločini nad Srbima i šovinistička pesma ?Bojna Čavoglave? počinje sa ustaškim pozdravom ?Za dom spremni?", naveo je Linta u saopštenju.

On ocenjuje da desetine hiljada Hrvata koji dolaze na koncerte Tompsona to čine zato, jer ustaše smatraju borcima za nacionalne interese a ne da su bili zločinci i najveća ljaga i sramota u istoriji hrvatskog naroda.

Linta ističe da najnoviji skandal hrvatskog državnog vrha još jednom potvrđuje da Hrvatska nije prošla proces denacifikacije zbog lažnog bratstva i jedinstva i da je današnja Hrvatska u suštini naslednik zloglasne NDH.

"To potvrđuju i brojne druge činjenice, kao što su, da hrvatski zvaničnici šest meseci nisu ništa učinili da se ukloni uvredljiva spomen ploča sa ustaškim pozdravom u Jasenovcu, kao i brojne druge spomen ploče širom Hrvatske koje su podignute u čast ubijenih ustaša ili imaju na sebi ustaški pozdrav ?Za dom spremni?.

To potvrđuje i odluka Hrvatskog sabora da bude pokrovitelj komemoracije ubijenim ustašama u Blajburgu i polaganje vijenaca od strane hrvatskih zvaničnika na ploču na kojoj piše ?U čast i slavu poginulim hrvatskim vojnicima - maj 1945.?", istakao je Linta.

On u saopštenju konstatuje da se od hrvatske predsednice ne može ništa drugo očekivati osim da se "besramno hvali da sluša proustaškog pevača Tompsona, da se slika se sa ustaškom zastavom i da na taj način pomogne u rehabilitaciji ustaša i Ante Pavelića".

#Andrej Plenković

#Kolinda Grabar Kitarović

#Miodrag Linta

#Skandal

'