AKTUELNO

Zvaničnici Austrije, Bugarske, Hrvatske, Češke, Slovenije i Letonije uputili su pismo predstavnicima Evropske unije sa zahtevom da se osigura da sve države članice budu u jednakom položaju i da se ubrza distribucija vakcina.

U pismo koje su kancelar Austrije Sebastija Kurc, premijer Bugaske Bojko Borisov, potpredsednik hrvatske vlade Andrej Plenković, premijer Češke Andrej Babiš, premijer Slovenije Janez Janša i premijer Letonije Arturs Krišjanis Karinš i uputili predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen i predsedniku Evropskog veća Čarlsu Mičelu traži se da se osigura dva sve države članice EU budu u jednakom položaju kako bi se izborile sa pandemijeom koronavirusa.

Njihov je zahtev i da se ubrza distribucija vakcina.

Čini se da je Evropska unija ponovo pala na testu solidarnosti - drugi put za vreme pandemije koronavirusa.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na vreme je krenuo u nabavku vakcina znajući da iz EU neće biti solidarnosti prema malim zemljama i Srbiju nije doveo u stanje da nema vakcina, kao ove zemlje i još neke iz EU.

Zahvaljujući Vučićevoj inicijativi Srbija je otišla i korak dalje, pa je pomogla i pojedinim državama u regionu donirajući im vakcine.

#EU

#Vakcina

#korona