AKTUELNO

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Srbije Marija Obradović izjavila je danas da je do sada za vakcinu protiv korona virusa prijavljeno 1.365.000 građana, što je, kako je ocenila, nedovoljno.

"Moramo da se trudimo ne da prevarimo sistem, nego da promovišemo mere na svakom koraku", istakla je Obradovićeva i ukazala da je prioritet Vlade da se vakciniše što više građana.

Naglasila je da je važno shvatiti promenu načina života, da se moraju stalno nositi maske, izbegava rukovanje.

"Da budemo maksimalnmo disiciplinovani, u kući, u školi, vrtiću, ustanovi, gde god se nalazimo sa maskom, disciplinom i što više vakcinacija", rekla je Obvradovićeva.

Ukazala je da je važna vakcinacija u urbanim i naseljenijim ruralnim naseljima, pošto stariji koji žive u retko naseljenim planinskom područjima nisu toliko izloženi koroni.

"Imamo 50 procenata ukupno vakcinisanog stanovništva koje je starije od 60 godina. Mora da se pojača. Sugestije iz gradova - svi gradonačelnici su se uključili, promovišu temu preko lokalnih medija. Možete da se vakcinišete, nikoga ne vraćamo sa mesta za vakcinaciju", istakla je Obradovićeva.

Ona je pozvala građane da se i dalje prijavljuju za vakcinaciju i ponovila da su za sve koji se nisu prijavili otvoreni punktovi bez termina.

Navodeći da je Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu shvatilo da je romska populacija nepokriveno područje i da u 29 gradova i opština ima 124 romska naselja, navela je da su mobilni timovi otišli sa telefonima zbog onih koji nemaju pristup ni dokumenta.

"Važno je da bude ozbiljno organizovano i ako žele da se vakcinišu, a ko nema dokument pomažemo da dobiju po ubrzanoj proceduri", dodala je Obradovićeva.

Ona je ukazala da nisu zaboravljeni ni beskućnici.

"Tim premierke Brnabić i predsednik Vučić je neko ko je broj jedan kada je nabavka vakcina u pitanju. Nema stajanja i radnog vremena. Sinoć smo pravili nove planove za vakcinaciju, korona ne poznaje vikend", istakla je ministarka.

#Marija Obradović

#vakcinacija