AKTUELNO

Iz dana u dan pojavljuju se nove informacije o aferi "Mauricijus". Mediji su došli do dokaza da Dragan Đilas, predsednik Stranke slobode i pravde poseduje račune u Švajcarskoj, Hongkongu i na Mauricijusu na kojima se nalazi više od 10 miliona evra.

Željko Radovanović v.d. direktora Uprave za sprečavanje pranja novca kaže da u ovom trenutku postoje svi uslovi za postupanje Uprave.

Foto: TV Pink Printscreen

- Uprava ima sve uslove za postupanje. Pojavila su se dokumenta koje su objavile "Novosti" i drugi mediji. Uprava na osnovu tih dokumenata dobija indicije na izvršenje nekoliko krivičnih dela. Pre svega mislim na utaju poreza, pranje novca i prikrivanje stvarnog vlasništva - naveo je Radovanović.

On je naveo da to neće biti jednostavno, ali da Uprava ima mehanizme koji joj omogućuju da uđe u tok novca, kako u zemlji, tako i u inostranstvu.

Mi smo se već obratili partnerskim službama u inostranstvu. Prvi instrument je obraćanje preko Egmont grupe. Postoji veliki interes javnosti i Uprava će dati sve od sebe da u što kraćem roku dođe do svih informacija

Pomoćnik glavnog i odgovornog urednika za digitalna izdanja u Večernjim novostima Andrijana Nešić kaže da su istražni organi uključeni u slučaj "Mauricijus".

- Ali mi smo "Novosti"! Nije prvi put da se bavimo temom koja nekome smeta. Juče smo objavili kako je firma Multikom Open AG promenila ime krajem decembra - kazala je Nešić.

Foto: TV Pink Printscreen

Andrijana Nešić kaže da "Novosti" nastavljaju da rade i da postoje indicije da Đilas ima još četiri računa u Švajcarskoj i više računa u drugim zemljama.

- Naše je bilo da plasiramo informacije do kojih smo došli, videćemo šta će se dešavati u budućnosti - rekla je Andrijana Nešić.

Foto: TV Pink Printscreen

Ona je rekla da je Đilasova najava tužbe predstavlja pritisak na "Novosti" da se ne piše više o temi "Mauricijus".

Član Predsedništva SNS Vladimir Orlić izjavio je da je Dragan Đilas "pokazao svoje pravo lice".

Foto: TV Pink Printscreen

Dragan Đilas je rešio da se brani ćutanjem, da odbija poligraf i da ne odgovara na pitanja? Našao se u situaciji iz koje ne ume da se izvuče

Orlić je ironično komentarisao rečima "jadan Dragan Đilas" tvrdnju da Đilas navodi da se radi o kafkijanskom procesu.

- Što nemate sve na jednom računu i platite porez u svojoj zemlji? Vi to radite ako želite nešto da sakrijete - pita Orlić.

On je podsetio na užasne pretnje na račun predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Ne mogu oni da pobegnu od ovako velike teme. Mi ovde pričamo o lopovluku. Niko pristojan ne može da toleriše lopovluk na račun narodnih para. Sve zajedno firme su za četiri godine pre nogo što je ušao u politiku imale prihod od 2 miliona. Kad Đilas postaje politička zverka, vidite značajan rast

Direktor Srpskog telegrafa Saša Milovanović kaže da se iz priče kako je došlo do prodaje Dajrekt medije vidi mnogo toga, ali posebno da su svi ti mediji nisu nezvisni, nego tajkunski - pod upravom dvojice tajkuna.

Foto: TV Pink Printscreen

Đilas je prodao Dajrekt mediju, preko koje je okrenuo više od milijardu evra dok je bio i na državnim funkcijama, nekom Bugarinu koji je dobio novac od dva lica sa dve firme, čija su imena namerno pogrešno pisana da se ne bi ušlo u trag tokovima novca. On posle tu firmu predaje of šor kompaniju iza koje stoji Dragan Đilas, nakon toga ona dolazi do nove transakcije, odnosno prodaje Dajretk medije Draganu Šolaku

On je naveo da je 15 miliona evra poreza trebalo da bude plaćeno, a Đilas je za "fiktivnu prodaju" Bugarinu platio porez od 2.000 evra.

Milovanović je izjavio da je Đilas munjevito pobegao od poligrafa.

- Ja vidim kod Dragana Đilasa strah jer se on plaši da će biti procesuiran. On više ne vlada onim što priča - rekao je Milovanović.

#Dragan Đilas

#Uprava za sprečavanje pranja novca

#računi