AKTUELNO

Ministar finansija Siniša Mali, gostujući u "Vanrednim vestima" na TV Pink, govorio je o računima Dragana Đilasa i istakao da je važno da Đilas kaže odakle mu novac, a zatim je otkrio i s koliko je evra Đilas ušao u politiku.

Posetimo, novinari "Večernjih novosti" otkrili su da Đilas ima 68 miliona dolara na 53 računa u 17 zemalja sveta. Mali je istakao kako je reč o novcu koji je Đilas zaradio na nepošten način dok je bio na vlasti.

Foto: TV Pink Printscreen

Moram da kažem da sam gostovao na vašoj televiziji prošle nedelje, kada su "Večernje novosti" izašle s informacijom da Dragan Đilas ima dva računa na Mauricijusu i jedan račun u Švajcarskoj. Nakon toga su otkrili da ima račun i u Hong Kongu. Ja sam tada rekao da sam šokiran. Šokiran sam bio što Dragan Đilas ima tri računa u inostranstvu i da se to sabralo negde na oko 6,4 miliona evra. I evo pogledajte, sutrašnje "Večernje novosti", ja nemam reči. 53 računa u 17 zemalja sa 67,9 miliona dolara ukupno ima Dragan Đilas u kešu! Ja prosto ne znam šta da kažem. To je novac koji je Đilas zaradio dok je bio na vlasti, dok su njegove firme zarađivale stotine miliona evra. To je novac koji je zaradio na nepošten način - rekao je Mali.

Foto: TV Pink Printscreen

Gostujući u "Vanrednim vestima" na TV Pink, Mali je naveo i zemlje u kojima Dragan Đilas ima račune, a zatim je istakao i kako je Đilas već neke račune ugasio zbog čega se postavlja pitanje - šta to krije?

Druga stvar koja je meni neverovatna. Pogledajte ovu hobotnicu, ovo normalan čovek ne može da razume. On ima račune i u Hong Kongu, na Kipru, u Sloveniji, Češkoj, Moldavili, Bugarskoj, Holandiji, SAD, zatim Švajcarska, Italija, Hrvatska i naravno Mauricijus. Kad si pre stigao gospodine Đilas da otvoriš ovolike račune i izneseš i ukradeš iz Srbije? On je u međuvremenu ugasio desetine računa. Šta to krije Dragan Đilas kada otvara i zatvara račune? Naravno da je indikacija da li je to pranje novca, da li je porez plaćen Srbiji... Koga ti Dragane praviš budalom? - kaže Mali u Vanrednim vestima na TV Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Odakle tebi 68 miliona dolara u kešu? A u politiku si ušao sa 75 hiljada evra. Ono što je važno za građane Srbije je da svi nadležni organi istraže račune Dragana Đilasa. Ovo su računi do kojih su novinari "Večernjih novosti" došli, a ko zna koliko je računa još Dragana Đilasa i njegovog brata. Ovo je novac koji je iznesen dok je Đilas bio na vlasti. Ovo mora da se istera do kraja - rekao je Mali.

Foto: TV Pink Printscreen

Mali je u nastavku rekao i kako se nada da će Tužilaštvo pokrenuti istragu.

700 miliona evra su prihodovale firme Dragana Đilasa, dok je on bio na vlasti. Mogli smo da napravimo 15 mostova preko Save, koliko vrtića, škola, vakcina da kupimo... Pitanje za gospodina Đilasa je - odakle ovoliki novac, odakle i zašto ovoliki računi i zemlje i zašto gospodine Đilas nećeš na poligraf, ako nemaš šta da kriješ. Ne može Tužilaštvo da bude slepo, ali znam da je Uprava za sprečavanje pranja novca pokrenula proces istrage, Poreska uprava takođe i očekujem da će svi nadležni organi da pokrenu svoje mašinerije i da se utvrdi za koliko je novca oštećen budžet Srbije - govori Mali.