AKTUELNO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je danas da je brutalni fizički napad Albanaca na dvojicu srpskih mladića u severnoj Kosovskoj Mitrovici, koji su mirno sedeli i nisu davali nikakav povod za takav čin, bez sumnje etnički motivisan i posledica antisrpske retorike iz Prištine poslednjih nedelja.

"O ovom aktu nasilja danas smo obavestili i Brisel i zahtevamo hitnu reakciju međunarodnih predstavnika, ali i snažan pritisak na vlasti u Prištini da počinioci ovog zlodela što pre budu otkriveni i adekvatno sankcionisani", istakao je Petković u saopštenju.

On je ukazao da su mladići napadnuti samo zato što su Srbi, zato što govore srpskim jezikom, u čisto srpskoj sredini na Kosovu i Metohiji.

Petković je ocenio da je brutalnom napadu kumovalo pojačano antisrpsko raspoloženje i ekstremistička retorika političkih predstavnika iz Prištine i istakao da takve poruke neretko budu okidač za ovakve međuetničke napade.

"Dogodilo se ono na šta nažalost mesecima upozoravamo - da kada nema dijaloga i razgovora ima incidenta na terenu", naglasio je Petković.

On je istakao da Srbi na Kosovu i Metohiji ne smeju i neće biti mete ni žrtve bilo čijeg terora niti političkih aspiracija, poput najave izgradnje vojne baze tik uz sever Kosovske Mitrovice.

Petković je pozvao i zamolio sve Srbe na prostoru Kosova i Metohije da ostanu mirni i ne podležu provokacijama, dodajući da će njihova država, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, učiniti sve da ih zaštiti.

#Petar Petković