AKTUELNO

Komentarišući nedavno održanu sednicu SB UN, Nikola Selaković, ministar spoljnih poslova je govorio o tome da je naš interes da se što više, govori o KiM, jer tu može da se čuje naš stav i naša poruka, potom se osvrnuo i na intervju u kojem je Milo Đukanović nedavno komentarisao vlasti u Srbiji.

Selaković je za TV Pink, komentarisao intervju Mila Đukanovića u kojem je pričao o "buđenju srpskog pećinskog nacionalizma", kao i o tome da vlasti Srbije ugrožavaju susedne zemlje. Selaković navodi da je neverovatno indikativno da o takozvanom pećinskom srpskom nacionalizmu govori čovek koji podržava najgori crnogorski pećinski nacionalizam.

Šta da kažete kada čujete masu koja peva ustaške pesme i kliče ustaškim pokličima - govorio je Selaković.

Foto: TV Pink Printscreen

Dodaje da su navodi Mila Đukanovića protiv Srbije najštetniji za odnose između Srba i Crnogoraca, između dva bratska naroda. Prema njegovim rečima, zadatak Srbije je da sa druge strane, radi na onome što su dobri odnosi između Srba i Cnogoraca.

Mi te odnose treba da čuvamo, Srbi i Crnogorci treba dobro da žive i u Srbiji i Crnoj Gori - naglašava šef srpske diplomatije.

Kako je naveo za TV Pink, predstavnicima Srbije je bilo važnije da upoznaju sve članice SB UN o aktuelnoj situaciji na KiM, da govore otvoreno o problemima kojih nema u izveštaju.

Foto: TV Pink Printscreen

- Nema tu formalna ili neformalna sednica, naš je interes da se što više, na najvažnijem kforumu, UN govori o Kosovu i Metohiji, tu može da se čuje naš stav i naša poruka, ja sam tu priliku iskoristio. Sednica je mogla da se prekine, što nama ne bi odgovaralo. Važno je ono što je rečeno na samoj sednici. Zato smo istrpeli to što ono zovu svojim državnim simbolima. Sednica je nastavljena baš kao i u oktobru 2020, nisu hteli da uklone svoje simbole, ali nadamo se da ćemo se naći u Njujorku u oktobru, gde ne mogu da donesu svoja obeležja i nećemo imati tu vrstu problema - kazao je Selaković.

Navodeći da je bilo pozitivnih komentara o nedavno održanim izborima na KiM, Selaković je istakao da sednica nije održana, ne bi bilo prilike da se ukaže svima da je 140.000 ljudi izbrisano iz biračkih spiskova, od čega je 85 odsto Srba.

Foto: TV Pink Printscreen

- Više od 100.000 Srba je izbrisano iz biračkih spiskova i nisu mogli da ostvare svoje pravo. takođe, i d au tremutku kada ceo svet vapi za vakcinama protiv kovida, i kada se u njima bodi jedini izlaz, vi imate situaciju da su policijske snage iz Prištine uletale u dom zdravlja u Štrpcu, i vršili pretres kako bi pronašli vakcine koje su došle iz centralne Srbije, i da ih unište. Ne zato što su vakcine, nego zato što su došle iz Srbije. Za dve nedelje obijeno je sedam crkava, kada povežete sve. - dodao je Selaković.