AKTUELNO

Jezička ravnopravnost izazvala je velike polemike u javnosti prilikom donošenja novog Zakona o rodnoj ravnopravnosti.

Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu i direktor Organizacije Solidarnost za Kosovo govorio je danas za TV Pink o novom zakonu prema kojem će ipak biti i “borkinja” i “vatrogasilja”! Naime, jezička ravnopravnost izazvala je najveće polemike u javnosti prilikom donošenja novog Zakona o rodnoj ravnopravnosti, a evo šta o tome kaže Gujon:

Mislim da neće biti teško naučiti nove nametnute termine. Ono što će biti teško jesu promene u gramatici. Kako ću, prema tom novom zakonu, moći da kažem da je Isidora Sekulić jedan od najboljih srpskih pisaca? Isidora Sekulić nije samo jedna od najboljih srpskih spisateljica, već je najbolja i među muškarcima koji pišu.

Foto: TV Pink Printscreen

Podseća da je pre ovog zakona muški rod obuhvatao i ženski.

- Ako kažem da je Isidora Sekulić jedan od najboljih srpskih pisaca, jasno je da je jedna od najboljih i među muškarcima, i među ženama – kaže Gujon. S druge strane, ako se kaže da je Tijana Bogdanović jedna od najboljih odbojkašica u Srbiji, to je u redu.

- To je razumljivo zato što je ona bolja od svih žena koje se bave odbojkom, ali ne može da bude jača od Vanje Grbića koji ima dva metra i sto kila – kaže Gujon i dodaje:

U intelektualnom smislu, žene su potpuno ravnopravne sa muškarcima, a reći suprotno je degradirajuće.

Video: Pink.rs

#Arno Gujon

#Novo jutro