AKTUELNO

Direktor Kancelarije za KIM Petar Petković izjavio je danas da je apsolutno nedopustivo ponašanje Kosovske policije i vlasti u Prištini prema srpskom narodu koji je došao da slavi Vidovdan u Gračanici i na Gazimestanu i poručio da se normalizacija odnosa gradi razgovorima i poštovanjem Sporazuma.

- To što se dešava za vreme proslave Vidovdana, način na koji reaguje Kosovska policija tako što zaustavlja sva vozila sa srpskim tablicama, što pretresa srpske monahinje, skida majce mladićima koji nose majce sa likom svetog kneza Lazara je apsolutno neprihvatljivo - rekao je Petković novinarima.

Kako je rekao, neko ko želi da demonstrira silu i pokaže da Srbi nemaju pravo da slave svoj praznik očigledno to radi iz "određenih frustracija" kako bi se pokazalo da je to njihova teritorija.

- Mi smo samo svoji na svome i došli smo da proslavimo Vidovdan i pošaljemo poruke mira. Te poruke je poslao i predsednik Aleksandar Vučuć i patrijarh Porfirije i ja. Mi samo želimo da živimo ovde na KiM, da nikoga ne ugrožavamo i slavimo svoje praznike, jer ih se ne odričemo. To je naša istorija, naša identitet i pitanje našeg postojanja - rekao je Petković.

On je najavio da će zbog dešavanja tokom prosklave Vidovdana obavestiti međunarodnu zajednicu, pre svega u Briselu i specijalnog izaslanika za dijalog Miroslava Lajčaka.

- Ako neko misli da tako što se pretresaju srpske monahinje može da gradi normalizaciju odnosa Beograda i Prištine grdno se vara. Ono što je važno i što svi treba dobro da ražumeju jeste da se normalizacija odnosa gradi tako što ćemo da razgoivaramo i poštujemo sporazume, a ne tako što će da se pretresa srpska monahinja, da se skidaju majce, zabranjuje da slavimo naš praznik - zaključio je on.

#Petar Petković

#Vidovdan

#maltretiranje