AKTUELNO

Kako stručnjak za bezbednost Ilija Životić kaže, lažne vesti se plasiraju kako bi se opipao puls određenih političara.

- Najveći broj izveštaja jeste javno dostupno. Pustite lažnu vest i gledate kako će neko da reaguje, nakon čega se pravi psihološki profil - kaže Životić.

Životić dodaje neke stvari nikada neće prestati, kao što je vrbovanje.

Foto: TV Pink Printscreen

Toga nije bilo dugo, bio je naglasak na tehnologiji. Na primer u Londonu su napravili haos sa tim kamerama, nakon čega su agenti vraćeni na teren. Uticaj ljudskog faktora je jako bitan - objašnjava Životić.

Miroslav Bjegović, dekan Fakulteta za studije bezbednosti u Novom Sadu objašnjava da je jedan od osnovnih zadataka Obaveštajnih službi je to da ima nadzor nad kriminalnim grupama, ali taj deo posla nije samo vezan za njih, već je u većini slučajeva samo prenos zadataka od Vlada.

Foto: TV Pink Printscreen

- Mi smo kod nas mogli da primetimo, imali smo naviječka grupe koje su došle po nalogu nekoga ko je izvan Srbije, sa ciljem rušenja naše Vlasti - kaže Bjegović.

On dodaje da je cilj stranih obaveštajnih službi da puštaju razne lažne informacije, koje su njima bitne, koje utiču na vlast.

- Tu je ukrštanje interesa istoka i zapada, konkretno, ukrštaju se putevi zapada i Rusije, i zato mi kod nas imamo veliki broj stranih službi bez obzira na one koje su nama poznate - kaže Bjegović.

Autor: