AKTUELNO

Da je inicijativa "Otvoreni Balkan" došla od nekog drugog, a ne od Srbije, garant bi bila prihvaćena bez problema, istakla je za NOVO JUTRO TV PINK Ljubinka Milinčić, glavna i odgovorna urednica srpske redakcije Sputnjik.

Milinčić je, komentarišući inicijativu „Otvoreni Balkan“, istakla da ona predstavlja ekonomsko povezivanje teritorija koje treba da budu prirodno povezane.

„Da je ta inicijativa došla od nekog drugog, sigurna sam da bi bila prihvaćena. Međutim, u ovom trenutku, kada trpimo pritisak sa svih strana, ukoliko Srbija nešto predlaže, mora biti loše“, rekla je Milinčić.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, javljaju se oni koji su deo sistema koji vrši pritisak na Srbiju i koji žele da učestvuju u celom tom naletu sa zapada, koji, dodaje, traje čitavu ovu godinu.

„Oni žele da priznamo Kosovo u ovoj godini, i sada vrše pritisak na sve načine, kako znaju i umeju“, rekla je Milinčić.

Darko Obradović, generalni sekretar Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost, kaže da je od 2019. godine, od trenutka kada je predsednik Vučić u Novom Sadu sa Zaevom predložio inicijativu „Mini šengen“, ta inicijativa dočekana na nož.

Foto: TV Pink Printscreen

„Odmah su krenule vesti da je to velika Albanija i da nema inicijative, dok su Albanci smatrali da je u pitanju pravljenje Jugoslavije. Kurti je, međutim, ostao sam, čak i od onih koji su im bili naklonjenu u regionu“, rekao je Obradović.

Kaže da se vidi polako da Kurti gubi naklonost, ali dodaje da je opasno to što kreira jedan snažan konflikt i podiže ekstremističke naboje kod jednog dela populacije na Kosovu.

„Opasno je što kaže da pre njega nije bilo ništa, kao i da on njega počinje sve. Međutim, Srbija ovoga puta nije ni za šta kriva. Ovoga puta Srbija eliminiše bezbednosne dileme, ali se otkriva se ekstremizam kod njih“, rekao je Obradović.

Autor:

#Darko Obradović

#Ljubinka Milinčić