AKTUELNO

Negativne reakcije na tekst “Davida Goldmana” nisu došle samo od Muzeja žrtava genocida i Ministarstva spoljnih poslova Srbije, već i brojnih međunarodnih organizacija.

Autorski tekst Davida Goldmana, u kome se između ostalog tvrdi da je u Jasenovcu ubijeno najviše 4.500 ljudi, kao i da Srbi iz sadašnje srpske vlasti manipulišu i zloupotrebljavaju holokaust kako bi veštački i lažno uvećali broj žrtava srpskog porekla, uklonjen je sa internet stranice izraelskog lista Jerusalem post, saopšteno je iz Muzeja žrtava genocida.

Stefan Radojković, istoričar Muzeja žrtava genocida, kaže da je Jerusalem post ozbiljan i odgovoran dnevni list, te je objava ovakvog teksta bila atipična. Sam članak je, dodaje, revizionistički tekst koji je napisala osoba za koju je uopšte pitanje – da li postoji.

- David Goldman ne postoji, i iza ovog imena verovatno stoji hrvatska dijaspora iz Australije koja je, barem delom, neustaški orijentisana. Mi smo odmah reagovali, a Jerusalim post je napravio presedan odmah uvažavajući naše kritike. Objavili su naš tekst, ne samo na internet portalu, već i u dnevnim novinama, a na ovaj način pokazujemo kako treba da se reaguje na ovakve i slične navode – kaže Radojković za “Novo jutro”.

Foto: TV Pink Printscreen

Negativne reakcije na tekst “Davida Goldmana” nisu došle samo od Muzeja žrtava genocida i Ministarstva spoljnih poslova Srbije, već i brojnih međunarodnih organizacija. Dodaje da su navodne optužbe na račun Srba i Srbije dobile na težini izmišljanjem autora koji ima jevrejsko ime.

Ovo je, kaže Radojković, bio pokušaj reakcije na dešavanja u svetu poput proslave u Blajburgu koja je prepoznata kao veličanje NDH, zbog čega katolička crkva, posebno u Austriji počinje da zabranjuje ovakve skupove.

Tu je i stopiranje kanonizacije Alojzija Stepinca, pa je sada hrvatskoj dijaspori bilo potrebno da na neki način "zamuti vodu".

Nebojša Damnjanović, istoričar, kaže da su same ustaše, barem neke od njih, zgražavale nad zločinima u Jasenovcu, kajali su se zbog njih i nazivali ovaj logor čudovišnim mestom.

Foto: TV Pink Printscreen

Momčilo Diklić, istoričar, kaže da je zadovoljan rekacijom i stavom Muzeja žrtava genocida. Ocenjuje da smo proprtili deo istine u svetu i da se više ne može sklanjati istina da je Jasenovac postojao. Upravo zato je ovu istinu trebalo napasti u nekom jevrejskom listu i negirati je.

Foto: TV Pink Printscreen

#Stefan Radojković