AKTUELNO

Direktor Muzeja žrtava i genocida i istoričar Dejan Ristić ističe da je Hrvatska dokazano bila država sa prihvaćenim nacističkim rasnim zakonima.

- Država koja je sistematski sprovodila genocid nad Srbima, Holokaust nad Jevrejima i brojne ratne zločine nad Romima - objašnjava Ristić.

Foto: TV Pink Printscreen

On objašnjava da je nad Srbima organizovan genocid koji je trajao pune 4 godine, što je nezabeležen slučaj u istoriji Drugog svetskog rata, jer je jedna država činila genocid nad narodom koji je tu živeo vekovima.

- Setimo se onoga: "Jednu trećinu ubiti, jednu proterati, jednu trećinu pokrstiti". To nisu bili incidenti, tu se radi o osmišljenoj genocidnoj nameri koja je sprovođena od strane države a ne neke grupe zločinaca - dodaje Ristić.

Kako istoričar i stručni saradnik u Muzeju žrtava i genocida Stefan Radojković ističe, naučnici su počeli da beže od termina "genocid".

Foto: TV Pink Printscreen

- To je opasan termin u svakom smislu, sada se koristi ono "masovno nasilje", jer on sada analitički ima izvesnu vrednost - objašnjava Radojković.

Kako objašnjava, Jasenovac je vrh ledenog brega, i on pokazuje sistemsku prirodu zločina.

Zločin u Prebilovcima ili Glini, ako ih gledamo zasebno, ne možemo da ih shvatimo, ali Jasenovac okuplja sve - navodi Radojković.

- Jasenovac je nastao kao nastavak logora smrti u Jadovnu - Kaže Radojković.

Kako kaže, Nemci su želeli pacifikovano područje, a Balkan im je bio bitan zbog ognosa sa Grčkom.

- Potom dolazi do ustanka Srba, i onda oni u nekom trenutku pokušavaju da zauzdaju sve to, što se dešava 1942. i 1943., što je kasno, jer je dosta ljudi stradalo pre toga, ali, onda su se Srbi digli sa oružjem, i nije bilo kraja - objašnjava Radojković.

Autor: