AKTUELNO

Biće teško uspostaviti poredak u Avganistanu i neizvesno je šta sa sobom nosi talibanski režim koji se uspostavlja.

Slom sistema u Avganistanu došao je, čini mi se, nezvan i sam, a spontanitet agresije koja je oslobođena dolaskom talibana izazvao je potpunu neizvesnost hoće li glava ostati na ramenima, kaže za Pink Dejan Vuk Stanković, politički analitičar.

Slike sa aerodroma su, dodaje, zastrašujuće.

Foto: TV Pink Printscreen

- U avion u koji može da stane 150 ljudi ušlo je 650, a ostali su hteli da se kače za krila i točkove. Ovo je verovatno najupečatljivija slika – ocenjuje Stanković.

Dodaje da će biti teško uspostaviti poredak u Avganistanu, a da je neizvesno šta sa sobom nosi talibanski režim koji se uspostavlja.

Nenad Vuković, predsednik Društva lobista Srbije, ocenjuje da je Avganistan trenutno najveće političko, bezbednosno, ekonomsko, religijsko čvorište, neuralgična tačka sveta.

Foto: TV Pink Printscreen

Vuković objašnjava da proglašenje Islamskog emirata Avganistana znači aptolutistički oblik vladavine, pa smo zato videli kažnjavanje i napade na građane koji su na ulice izneli zastave Republike Avganistan.

- Ranjivim grupama i onima koji su sarađivali sa SAD se ne piše dobro, a svi znamo da u trenucima prevrata nastradaju nevini, oni čija je krivica deklarativna, a kako će se stvari odvijati kada se slegne prašina, tek će se videti – kaže Vuković za “Novo jutro”.

#Dejan Vuk Stanković

#Nenad Vuković

#Novo jutro