AKTUELNO

Bivši šef misije OEBS - a u Prištini i albanski lobista Vilijam Voker pozvao je sve Albance koji žive van granica zemlje da se ujedine, kako bi pobedili na narednim izborima, gde je i sebe predstavio kao njihovog predstavnika.

Milovan Drecun, predsednik Skupštinskog odbora za KiM ističe da nema dovoljno informacija na osnovu kojih bi se procenila tećina pomenute situacije i kakve su šanse da se to pretoči u ozbiljnijoi politički pokret.

- Važne su dve stvari, to je izgleda bio sastanak predstavnika Albanske dijaspore, SAD - a, Kanade, Japana i Afrike. Ivica Dačić je pre rekao da je nedavno deset predstavnika albanske dijaspore bilo kod Bajdena u Beloj kući, a da li su ti događaji povezani, mi to ne znamo - kaže Drecun.

- Mislim da je krenulo formiranje, i stvaranje takvog pokreta, kao i to da je Voker predviđen za tu poziciju predvodnika - kaže Drecun.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako dodaje, Voker je nedavno rekao da su albanske zemlje Albanija, Srbija, Crna Gora i Severna Makedonija, a time se, kako dodaje on usmerio na dva pravca.

- Žele politički da iskoriste brojnost Albanaca koje ima u nekim zemljama, kako bi mogli politički da deluju - dodaje Drecun.

- Novac je pokretački motiv kod njega - objašnjava Drecun, govoreći o cilju koji ima Voker.

Demo Beriša predsednik Matice Albanaca Srbije ističe da je poznato da patriotizam o kom govori Voker jeste nastavljena ideja Aljbina Kurtija koji je kao i Adem Demaći koji nikada nije odustajao od ideje "Velike Albanije"

Foto: TV Pink Printscreen

- Patriotizam koji se stvara u svetu od strane Albanaca, za ideju ima da Albanci mogu da glasaju svuda iz sveta, a ne da moraju da dolaze da bi glasali - kaže Beriša.

Kako dodaje, poslednji trzaj Vokera je sve što se dešava, a to je da od dijaspore uzme određen novac, jer je on stariji.

Autor: