AKTUELNO

Izraelski list Jerusalem post” izrazio duboko žaljenje zbog objavljivanja teksta autora Dejvida Goldmana u kojem se, između ostalog, navodi da je broj žrtava u ustaškom logoru Jasenovac bio između 2.500 i 4.500 i da Srbija nema dokaze da ih je bilo više, uz poruku da se ne sme dozvoliti revizija istorije.

Izraelski list “Jerusalem post” objavio je sinoć tekst pod nazivom “Ne otimajte holocaust” u kojem se uredništvo izvinjava i "duboko žali zbog greške", odnosno zbog objavljivanja teksta australijskog autora Dejvida Goldmana.

U tekstu se navodi da zbog budućih generacija i zbog sećanja na šest miliona stradalih Jevreja, ne smemo da dozvolimo reviziju istorije kako bi odgovarala nacionalističkim intresima.

- Ne možemo da dozvolimo otimanje činjenica i istine o holokaustu, zarad uskih političkih interesa – zaključuje se u tekstu.

Uredništvo ističe da je ponosno na činjenicu da se u njihovom listu objavljuju različiti stavovi o različitim temama, ali da su one neretko zloupotrebljene u različite svrhe, te da su priče o holokaustu postale “bitke narativa”. Ovome u prilog ide i činjenica da je sve manje živih svedoka stvarnih događaja koji bi mogli da potvrde ili opovrgnu različite navode.

Dodaje se da i postoje različiti stavovi vezano za uloge Hrvata i Srba, kao i da takva osetljivost postoji pođednako u gotovo svim zemljama u Evropi, uključujući Rusiju, Ukrajinu, Mađarsku i zapadnoevropske zemlje koje su nacisti osvojili u Drugom svetskom ratu.

Podsetimo, u Goldmanovom tekstu koji je uklonjen sa portala “Jerusalem post” navodi se da je u ustaškom logoru Jasenovac nastradalo između 2.500 i 4.500 i da Srbija nema dokaza da ih je bilo više, uz poruku da se ne sme dozvoliti revizija istorije.

Tekst je objavljen pod naslovom "Ovo sramotno ismevanje holokausta mora odmah da prestane".

#Jerusalem post