AKTUELNO

Prisustvo tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga sa oklopnim vozilima u srpskim sredinama južno od Ibra je čista provokacija sa ciljem zastrašivanja Srba, kaže potpredsednik Srpske liste.

Dolazak pripadnika tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga sa oklopnim vozilima u srpske sredine južno od Ibra, pod izgovorom sprovođenja epidemioloških mera prevencije zbog kovida-19, demonstracija je sile i moći sa ciljem da se unese strah među Srbe sa Kosova i Metohije, ocenio je za Pink potpredsednik Srpske liste Igor Simić.

Potpredsednik je izjavio da nije bilo zdravstvene, niti bilo kakve druge potrebe, da naoružane formacije sa oklopnim vozilima dolaze u srpske sredine, demonstriraju silu i moć, i postave štandove, navodno radi podele zaštitnih maski. Njihovo prisustvo nazvao je provokacijom.

Foto: Kancelarija za KiM

- Apsolutni cilj je provokacija, jer nigde nije viđeno da se protiv koronavirusa borba vodi transporterima i oklopnim vozilima. To je izazvalo uznemirenje svih Srba na prostoru Kosova i Metohije i apsolutno niko nije konsultovao gradonačelnike i predsednike tih opština niti ih obavestio o toj akciji - rekao je Simić.

Dodaje da Srbi na prostoru KiM, zahvaljujući Kancelariji za KiM i i Ministarstvu zdravlja, imaju zaštitne maske is vu neophodnu opremu za zaštitu od Kovida-19. Opremom su snabdeveni i građani i medicinski radnici.

Obezbeđeni su, dodaje, i lekovi za pacijente koji su zaraženi virusom, a zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću, omogućena je i vakcinacija koju je iskoristilo više od 40 odsto građana.

Juče se, dodaje, desila ''još jedna strašna stvar'' na KiM – doneta je politički motivisana presuda protiv poslanika Srpske liste i predsednika opštine Zvečan Ivana Todosijevića, kojom mu je potvrđena dvogodišnja kazna zatvora zbog izjava o Račku. Ovo je, kaže unelo dodatni nemir među Srbe na KiM.

Foto: TV Pink Printscreen

- U 21.veku na tlu Evrope uvodi se verbalni delikt i namerava da se zabrani da Srbi misle i govore slobodno! – rekao je Simić za Pink.

Kada je reč o učestalim napadima na Srbe na KiM i njihovu imovinu, kao i o napadima na Srpsku pravoslavnu crkvu, Simić kaže da sumnja da će ti slučajevi dobiti sudski epilog navodeći da sve institucije u Prištini izbegavaju da zaštite prava Srba.

- Pravosuđe u Prištini nikada nikog nije osudilo za izlive mržnje koji su se dešavali čak i u Skupštini. Stvorena je atmosfera u kojoj je dozvoljeno napadati Srbe i šalje se jasna poruka da Srbi ne treba da žive na svojim vekovnim ognjištima – kaže za Pink Simić.

Zoran Anđelković, bivši šef Izvršnog veća za Kosovo i Metohiju, kaže da dolazak pripadnika tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga, zajedno sa potvrđenom presudom Ivanu Todosijeviću, čine paket zastrašivanja Srba.

Foto: TV Pink Printscreen

- S jedne strane Srbi se zastrašuju, s druge im se preti suđenjima – kaže Anđelković za Pink.

Podseća da je Priština odbila vakcine od Beograda, da ne žele razgovore u Briselu, a sve to zajedno stvara atmosferu u kojoj treba izvršiti pritisak na Srbe, s jedno strane zakonski, uvođenjem verbalnog delikta, a s druge strane vizuelno, uvođenjem borbenih vozila u srpske sredine.

Miloš Garić, glavni urednik portala “Kosovo online”, kaže da Priština donosi odluke “ad hoc”, a da su u slučaju Todosijevića hteli da demonstriraju dodatni pritisak na Srbe i pošalju poruku da Srbi na KiM neće više moći ni da govore, a kamoli da se na bilo koji drugi način suprotstave teroru prištinskih vlasti.

Foto: TV Pink Printscreen

- Guše se prava Srba! Tema Račka je ponovo vraćena na dnevni red i došli smo u situaciju da ne smemo da iskažemo mišljenje i stav o temi čija je istina već opšte poznata u svetu, jer je opštepoznato da je Račak falsifikovan događaj koji je za cilj imao stvaranje motiva za bombardovanje Jugoslavije – kaže Garić.

#Igor Simić

#Miloš Garić

#Zoran Anđelković