AKTUELNO

Branko Radun, politički analitičar, ističe da je važna poruka to, što je Angela Merkel izabrala Srbiju kao mesto gde će obaviti poslednju političku posetu.

- Značajna je stvar samo to da je došla, i na kraću posetu. To je značajna poruka, jer kod tih ljudi koji vode politiku, nema ništa slučajno. Njoj je Srbija bitna, kao i Nemačkoj, i oni bez Srbije neke stvari na Balkanu ne mogu uraditi, što znači da se Srbija percipira kao značajan partner na Balkanu - kaže Radun.

Radun dodaje da je u pitanju interes, kako Nemačke, tako i EU, iako se veliki deo političara, kako kaže, ne bi složilo sa tim, te su iz tog razloga pauzirali politiku uvođenja Srbije u EU.

Foto: TV Pink Printscreen

- Nismo čuli ništa novo niti revolucionarvno, ona je samo želela da pošalje poruku Evropljanima, njenim naslednicima, da se bave Balkanom. I Orban je rekao da je Srbija njima potrebnija, nego što je Srbiji potrebnija EU - naveo je Radun.

Srbija je prepoznata kao strateški partner Nemačke, ocenio je Radun potom, kako druge sile i zemlje ne bi preuzele primat nad nama.

Aleksandar Čotrić, narodni poslanik, objašnjava da je Srbija izuzetno gostoprimljiva, dodajući da kada su u pitanju posete zvaničnika, svi su odlazili zadovoljni, hvaleći našu srdačnost.

Foto: TV Pink Printscreen

- Kancelarka je pohvalila iskrenost našeg predesdnika, za razliku od drugih političara, i bez obzira na to što će se 26. septembra odigrati izbori, ona će, iako ide u penziju, sigurno ostati još malo na poziciji - kaže Čotrić.

Kako dodaje, poruke koje su upućene su značajne, u smislu da su Srbija i Nemačka pre svega odlični ekonomski partneri.

Autor:

#Aleksandar Čotrić

#Angela Merkel

#Branko Radun