AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u zvaničnoj poseti SAD.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Ameiku gde boravi u zvaničnoj poseti, prvi put od kada je stupio na funkciju predsednika.

On će razgovarati sa potpredsednikom SAD Majkom Pensom.

Novinarka Olivera Miletović bila je gost Jutarnjeg programa TV Pink, i ričala je o ovoj poseti, ali i o pismu Vuka Jeremića u Vašington postu.

- Ovo je najteža poseta i najteži ispit pred predsednikom Aleksandrom Vučićem. Razgovor u Briselu sa Tuskom sveo se na dilemu istok ili zapad. Ono što se može videt, a to su pozitivni komentari američkog ambasadora u Beogradu koji smatra da odnosi izmešu SAD i Srbije treba da idu uzlaznim putem.

Foto: TV Pink

- Uoči ove posete krenuli su razni komentari. Sve mi liči na dobro pripremljenu spremljenu kampanju. Analitičari kažu da Srbija mora da prestane da flertuje sa Rusijom, kažu da ne treba da se dozovli otvaranje ruskog humanitarnog centra. To se negde moglo i pretpostaviti - rekla je ona.

- Naš predsednik tamo ne ide kao student pravnog fakulteta, već kao legitimni predsednik Srbije. Zanimljivo je pismo Vuka Jeremića u Vašington postu. Ne znam kome se on tu obraća. To je novina koja se prošle jeseni obrukala zato što je propagirala sajt koji je napravio crnu listu medija koji su podržavali Rusiju. Osim što je antiruski, on je i anti trampovski, ali i protiv Srbije je. U tom mediju Jeremić piše najveće gadosti o predsedniku Srbije. On koristi činjenicu da je sadašnji predsednik bio ministar u vladi Slobodana Miloševića. To je šifra, znak međusobnog raspoznavanja. To je znak za sve one koji dele iste sisteme vrednosti, a oni kažu da je Srbija odgovorna za genocid - objasnila je ona i dodala:

- Vuk Jeremić njima daje znak da je uz njih, i da poštuje njihove staovove.

Foto: TV Pink

Postavlja se pitanje poruke i jezika ovog pisma.

- To je jezik koji govori Vuk Jeremić, a on je antisrpski, trampovski i rusiki. Kakvo g i kolikog će imati odjekja videćemo. Ne kažem da će ova poruka preokrenuti, ali je ona problem, i to ozbiljan. Mi nemamo društveni konsenzus oko najvažnijih pitanja, zahvaljujući delu opozicije. Dijalog i kritika su potrebni, to je jedan segment, ali ne možete rušiti legitimnu volju građana.

- Najzaslužniji za rušpenje akcionog plana za Kosovo i Metohiju je Vuk Jeremić - zaključila je ona. Ovaj potez bivšeg ministra može da se kvalifikuje kao neverovatna stvar.

Ona se osvrnula na kratko i o medijskom napadu nisktiražnog tabloida "Kurir".

- Kurir želi da oslabi poziciju Srbije, to je jasna stvar. Te posledice mogu biti fatalno, i to je sramota - zaključila je ona.

#Aleksandar Vučić

#SAD

#Vuk Jeremić

'