AKTUELNO

Diplomata Zoran Milivojević za TV Vesti istakao je da je ključno pitanje EU proširenje, kao i stav zemalja koje se zalažu za proširenje.

- Očigledno da tu nema konsenzisa i da zato nije bilo datuma i rokova u deklaraciji, a sa druge strane, da bi se proširenje dogodilo, neophodan je rad na reformama - rekao je Milivojević.

Kako je dodao, EU se sukobljava sa raznim problemima.

Foto: TV Vesti

- Makron stavlja pitanje proširenja u drugi plan, i sve je to naš odraz ud eklaraciji, i to je prioritetni zadatak EU, a proširenje će biti na spisku kada se stvari u EU srede, koje određuju koncenzus - rekao je Milojević.

- I sam Samit, i sve što je lepo rečeno, naročito ekonomski deo deklaracije, oni odražavaju pravi interes Eu za nas. To je upotreba evropskih mehanizama, gde bi EU pokazala tu svoju suprematiju na ovim prostorima - rekao je Milivojević.

Kako je dodao, interes za ovaj prostor je prisutan, ali su politički problemi kočnica.

- Pitanje je ko će u budućnosti prvi biti primljen. Ovo što je Merkel rekla, to je usaglašeno sa Francuskom. Makron nije odustao od rešavanja EU, njene budućnosti, i treba računati da će to da bude noseće - dodao je Milivojević.

Autor: