AKTUELNO

Komentarišući ocenu šefa diplomatije Palestine Riada al Malkija da odnosi sa Prištinom treba prikinuti, jer ona svojom odlukom krši međunarodno pravo i rezolucije, ali i otvoreno napada palestinski narod i njegova prava, diplomata Zoran Milivojević je objasnio da se radi o kršenju Rezolucije 478 UN.

- Rezolucija 478 UN je bazirana na stavu UN da palestinsko pitanje treba rešiti po modelu dve države i da Jerusalim ima praktično status otvorenog grada, odnosno da praktično pripada i jednoj i drugoj strani i ne može se zloupotrebiti kako to Izrael promoviše da bude glavni grad Izraela. Rezolucija je u tom pogledu vrlo izričita - rekao je Milivojević gostujući u autorskoj emisiji Dušice Spasić na TV Vesti.

Foto: TV Vesti Printscreen

Kako je dodao, na osnovu tog stava i na činjenice da je 1969. godine bio pokušaj paljenja džamije Alska koja se nalazi u Jerusalimu formirana je Organizacija islamske saradnje.

- Njena suština je podrška palestinskom narodu u vekovim težnjama da imaju svoju državu. Kako je dodao takozvano Kosovo je prekšilo međunarodno pravo, a i ciljeve ove organizacije, a to je zaštita interesa palestinskog naroda jer je stalo na stranu Izraela koje dovodi u pitanje i status i položaj palestinskog naroda - rekao je Milivojević.

Foto: TV Vesti Printscreen

On je ocenio da je ovim potrezom Priština izašla u susret američkim interesima i proizašao je iz sporazuma Prištine i Vašingtona, a koji se ne odnosi na nas.

- Konfrontirali su se svim islamskim državama koje zagovaraju rešavanje palestinskog pitanja na ovaj način - dodao je Milivojević i podsetio da Palestinu priznaje dve trećine sveta.

Ta organizacija ima 57 članica, od kojih je 30 priznalo takozvano Kosovo.

- Ukoliko se prihvati zahtev Palestine, moguće je da neke zemlje odustanu od priznanja takozvane nezavisnosti Kosova ili da to priznanje bude zamrznuto - rekao je Milivojević.

TV VESTI GLEDAJTE KOD SVIH KABLOVSKIH OPERATERA U REGIONU!

mts - 111 / 794, Supernova - 011, SBB - 023, EON - 023, Total TV - 037, SatTrakt - 011, Orion - 018, Pošta net - 110

Pratite "TV Vesti" i na društvenim mrežama: Instagram i Youtube!

#Zoran Milivojević