AKTUELNO

Delegacije učesnika Samita Pokreta nesvrstanih koji se održava sutra i prekosutra, a među kojima je i sin nekadašnjeg predsednika Egipta i jednog od osnivača Pokreta Gamala Nasera, stigle su danas na aerodrom Nikola Tesla u Beogradu.

Među delegacijama su ministri spoljnih poslova Sudana i Palestine, Marjam Almahadi i Riald Malki, asistent ministra spoljnih poslova Egipta Ehab Badavej, generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Libije Mohamed Isa, pomoćnik ministra spoljnih poslova Arapske lige Ahmed Khatabi, ambasador pri UN Kube Pedro Kvesta.

Takođe, u Beograd su stigli i zamenik ministra spoljnih poslova Tadžikistana Husejin Mahmurad, prvi zamenik ministra spoljnih polsova Uzbekistana Farhad Arziev, kao i generalni sekretar ministarstva spoljnih poslova Singapura Li Long.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Zvaničnici zemalja članica Pokreta nesvrstanih i posmatrača učestvovaće na skupu u Beogradu, kojim se obeležava 60 godina od osnivanja Pokreta i prve konferencije.

Dolazak na konferenciju u Beograd potvrdilo je više od 100 delegacija, a oko 45 njih predvodiće minisitri spoljnih poslova.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

U Beogradu, na najvećem multilateralnom skupu u Evropi ove godine, očekuje se i učešće nekoliko predsednika i premijera.

Domaćini Samita, koji će u ponedeljak i utorak biti održani na Sajmu, su Srbija i Azerbejdžan, a Beograd svoje goste dočekuje, kao i pre šest decenija, sa zastavama svih zemalja učesnica koje se mogu videti duž auto-puta, ali i u centru grada.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Poruka srpskog šefa diplomatije Nikole Selakovića, koji je i domaćin jednog od najvećih multilaternih skupova u svetu u ovoj godini, jeste da strateški i suštinski cilj Srbije ostaje članstvo u EU, ali da se Beograd ne odriče tradicionalnih prijatelja - Rusije, Kine i Pokreta nesvrstanih.

#Pokret nesvrstanih