AKTUELNO

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je na zatvaranju skupa posvećenog osnivanju Pokreta nesvrstanih zemalja (PNZ) da je svetu potrebno više solidarnosti i poštovanja principa mirne koegzistencije.

Na kraju dvodnevne plenarne sesije Sastanka na visokom nivou povodom 60. godišnjice prve konferencije PNZ, Selaković je zahvalio svim učesnicima, navodeći da Beograd, kao mesto radjanja Pokreta, treba da smatraju svojim domom.

"Učinili ste nas ponosnim tokom ova dva dana. Osećao sam dobru volju, poziv na akciju. Mnogi od naših prijatelja iz afričkih zemalja rekli su mi da ne moram da brinem zbog lošeg vremena, jer je u Africi i na Bliskom istoku dobar znak kad nešto počinje uz kišu, da to znači da dolaze obećavajuća vremena", kazao je Selaković.

On je naveo da je u budućnosti potrebno više solidarnosti koja treba da povezuje narode i države.

"Želim vašim zemljama i vama lično da budete uspešni, da se dobro razumemo, mirna koegzistenicja je ono što je povezalo osnivače našeg Pokreta, Nehrua, Nasera, Sukarna, Nkrumaha i našeg predsednika Tita. Hvala što ste doprineli nečemu što pokazuje da je ovo u stvari jači deo sveta. Mi smo nacije koje su slobodoljubive, mi poštujemo vrednosti definisane u Povelji UN", dodao je Selaković.

Ministar spoljnih poslova Azerbejdžana Džehun Bajramov pročitao je "rezime izlaganja" dvodnevnog skupa, za koji je rekao da "nije dokument oko kojeg su se učesnici sporazumeli ili dogovorili".

Bajramov je naveo da su se učesnici prisetili "plemenitih ciljeva" očeva osnivača Pokreta, koji podrazumevaju obezbedjenje mirne koegzistenicje svih nacija, bez svrstavanja u bilo koji blok.

"Delegacije su izrazile privrženost principima iz Bandunga i Beogradske deklaracije iz 1961. godine i izrazile zadovoljstvo što se oni poštuju u kontekstu novih izazova po svetski mir i razvoj", kazao je Bajramov.

Naveo je da je bilo reči o sve većim tenzijama i krizama u svetu, nepoštovanju međunarodnog prava, diskriminaciji, ksenofobiji, pandemiji korona virusa i njenim negativnim posledicama, klimatskim promenama i drugim pitanjima od globbalnog značaja.

"Učesnici su istakli značaj duha multilateralizma i saradnje kao načina za rešavanje globalnih problema. Izrazili su i nezadovoljstvo zbog nefer raspodele vakcina medju zemljama i pozvali na uklanjanje prepreka koje ograničavaju izvoz vakcina", rekao je Bajramov.

Dodao je da su zemlje učesnice ponovo izrazile podršku "neotudjivom pravu Palestinaca na slobodu, nezavisnost i suverenitet palestinske države sa istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom".

Autor: