AKTUELNO

Glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Serž Bramerc pozdravio je najavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da Srbija preduzima korake u pogledu jačanja pravne saradnje sa BiH u vezi sa predmetima za ratne zločine.

Kako je istakao na zvaničnom Tviter nalogu, to je važno za izgradnju poverenja između dve države i podršku pravdi.

- U nedavnim razgovorima sa predsednikom Vučićem u Beogradu, složili smo se da hapšenja na graničnim prelazima podrivaju uspešnu saradnju među tužiocima u regionu. Zato sam zahvalan predsedniku Vučiću što se bavi tim pitanjem, počevši sa danas najavljenim merama. Budući da će se srpski i BiH tužioci za ratne zločine uskoro sresti, od njih očekujem konkretne dogovore o transferu mnogo većeg broja predmeta. Moja kancelarija će nastaviti da radi sa kolegama tužiocima na pomenutim predmetima, uključujući pristup našim dokazima i ekspertizi - napisao je Bramerc.

Zaključio je da žrtve moraju videti da će osumnjičenim ili optuženim za ratne zločine biti suđeno bez obzira na mesto boravka i da će pravda biti zadovoljena.

Podsetimo, Vučić je rekao da je inicijativa o unapređenju saradnje s nadležnim organima Bosne i Hercegovine u procesuiranju ratnih zločina i njihovih izvršilaca na teritorijama dve zemlje jednostrana inicijativa Srbije s ciljem slanja poruke mira i saradnje.

#Aleksandar Vučić