AKTUELNO

Inicijativa predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se krene u unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohiji, ne znači nakako da je Srbija spremna da prizna nerzavisnot KiM, rekao je predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun.

Gostujući u jutarnjem programu televizije Pink, Drecun je rekao da je predlog pokušaj da se dođe do što je moguće prihvatljivijeg rešenja za kosovski problem, dodajući da nije dovoljan samo postignut briselski sporazum, već da treba da se reši širi kontekst.

Foto: Pink.rs/Printscreen youtube

- Ideja je da na osnovu mnogobrojnih predloga saznamo kako vidimo rešenje, a to nikako nije da će Srbija da prizna Kosovo – ocenio je Drecun.

Prema njegovim rečima, predlog Srbije za rešavanje kosovskog problema treba kandidovati Albancima i Međunarodnoj zajednici, kako bi se otvorio razgovor o svemu tome.

-Mi sada imamo jedan predlog na stolu da Srbija prizna Kosovo kao nezavisnu državu, da kosovo postane članica UN i time stekne međunarodni kapacitet, a u drugoj fazi pripoji Albaniji - rekao je Drecun.

On je rekao da zapadne sile vrše pritisak da Srbija prizna kosovo kao neku državu i da zato američki zvaničnici najavljuju da će u narednom periodu pokušati da marginalizuju uticaj Rusije u regionu, koja se protivi priznavanju nezavisnoti KiM.

Naglašava da se menjaju geopolitičke okolnosti, što je vidljivo u odustajanju Prištine od zahteva da Kosovo postane članica Uneska.

-To znači da je jasno SAD i drugim zapadnim zemljama da su došli u pat poziciju. Srbija sa ovim inicijativom nudi izlaznu strategiju i zapadu - naglasio je Drecun i dodao da je bolje da Srbija predlaže rešenja nego da joj se nameću sa strane.

Kako kaže budućnost Republike Srpske zavisi od odnosa Srbije prema kosmetskom problemu i "kakvu ćemo nacionalnu strateguju da definišemo za 21 vek".

Granica preko koje se neće preći, dodaje, jeste priznavanje nezavisnosti Kosova, jer mandat naroda, pojašnjava, nisu dobili da se prizna Kosovo kao nezavisna država.

-Predsednik Aleksandar Vučić ima svoj plan, ali neće da ga iznosi, već hoće da čuje i druga mišljenja - zaključio je Drecun.

Diajlog je došao u pravo vreme, odnosno inicijativa za njegovo uspostavljanje , budući da se dešavaju neke promene u geopolitičkom kontekstu, rekao je Dejan Miletić iz Centra za Globalizaciju.

- Vidimo da se sukobi između SAD i Rusije dodatno zaoštrava, obzirom na našu poziciju, gde se mi nalazimo u kakvom okruženju, kakva iskustva imamo u suprotstavljanju SAD i zapadu, prirodno bi bilo da probamo da uspostavimo neki uslovno rečeno konsenzus pameti - ocenio je on.

Miletić je rekao da je stekao utisak da se sve ipak svodi na dnevnu politiku, objašnjavajući da  je to posebna tema, od suštinske važnosti za nas.

On je dodao i da svakako treba i da imamo o čemu da razgovaramo i de sasvim jasno i normalno da postoje i različiti stavovi.

#Aleksandar Vučić

#Kosovo

#Milovan Drecun

'