AKTUELNO

Ministarka evropskih integracija Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa predsednikom Italijanskog društva za međunarodnu organizaciju Frankom Fratinijem o odnosu Srbije i EU, procesu njenog pristupanja Evropskoj uniji, reforama koje se sprovode, situaciji u regionu i drugim značajnim pitanjima

Ministarka evropskih integracija navela je da je Srbija u dosadašnjoj fazi pregovora sa Unijom otvorila 10 poglavlja, do kojih je dva privremeno zatvorila. Ona očekuje da će do kraja godine biti otvoreno još nekoliko - za koja budemo spremni, a prevashodno: 6, 30 i 33, koja se odnose na prava privrednih društava, ekonomske odnose sa inostranstvom i finansijske i budžetske odredbe.

Jadranka Joksimović ukazala je da je uspostavljanje i obezbeđivanje stabilnosti u regionu - a koja je uslov njegovog razvoja i napretka, jedan od prioriteta Srbije.

Ona se, kako je objasnila, može ostvariti jedino saradnjom svih i stoga je neophodno da i ostali konkretnim aktivnostima pokažu da im je do toga stalo.

Ministarka evropskih integracija i predsednik Italijanskog društva za međunarodnu organizaciju smatraju da bi i EU - podržavajući stav Srbije, jasno trebalo da poruči da je stabilnost regiona značajna i za njega, ali i za Evropsku uniju.

Predsednik Italijanskog društva za međunarodnu organizaciju Franko Fratini ocenio da su reforme koje se u Srbiji sprovode dale konkretne rezultate, da su u funkciji razvoja privrede - pre svega kroz nove investicije i stabilan makroekonomski ambijent. Pohvalio je jasno opredeljenje vlade u Beogradu da bude konstruktivan partner Evropske unije, što je, kako je ocenio mnogo puta i potvrđeno.

Fratini veruje da je Srbija brojnim primerima do sada pokazala da zaslužuje da postane član Evropske unije obećao je da će na sve načine pomoći njen evropski put, saopštilo je Ministarstvo za evropske integracije.

Foto: Tanjug

Ministar Stefanović sa Fratinijem: Napredak u ispunjavanju aktivnosti u okviru poglavlja 24

Napredak u ispunjavanju aktivnosti u okviru poglavlja 24 predstavlja okvir za realizaciju svih reformskih procesa kada je reč o pristupnom procesu naše zemlje u EU, saglasili su se danas ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i bivši minisitar spoljnih poslova Italije Franko Fratini, saopšteno je iz MUP-a.

Foto: Tanjug

Tokom sastanka sagovornici su analizirali i drugi Izveštaj o sprovođenju Akcionog plana za poglavlje 24, koji je 31. jula ove godine upućen Evropskoj komisiji i saglasili se da stepen ispunjenosti aktivnosti predviđenih Akcionim planom pokazuje da je MUP posvećen svom evropskom putu, kao i da će nastaviti sa predanim radom na realizaciji svih aktivnosti.

Oni su se saglasili da ne postoji niti jedna oblast, odnosno potpoglavlje Akcionog plana gde nema apsolutno nikakvog napretka i konstatovali da je situacija da se meri pre svega kvalitet tog napretka u odnosu na zadate ciljeve, te da samo ispunjavanje aktivnosti, u većini slučajeva, više nije tema.

Stefanović i Fratini razgovarali su i o novim politikama Evropske unije u oblasti migracija i stepenu saradnje naše zemlje sa državama članicama u regionu.

#Franko Fratini

#Jadranka Joksimović

#Nebojša Stefanović

'