AKTUELNO

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je za Pink da izmena Ustava ne dira u pitanje u Kosovo i Metohiju.

- Čeka nas referendum i nakon toga izbori. Skupština čeka da se donese potvrda na referendumu i onda ide na proglašavanje akta o promeni Ustava i posle toga će biti raspuštena. Već polovinom februara raspušta skupština i raspisuju vanredni parlamentarni izbori, a početkom marta raspisujem predsedničke izbore - naveo je Dačić.

On je istakao da izmena Ustava ne dira u Kosovo i Metohiju.

Foto: TV Pink Printscreen

- Već je doneta odluka o promeni Ustava i odnosi se samo na odeljak uređenja vlasti, koji se tiče izbora sudija i tužilaca. To je suština, godinama unazad je bila primedba da je pravosuđe politizovano - naveo je Dačić.

Kako je dodao, u tom smislu potrebno je depolitizovati pravosuđe.

Dodao je da u uporednom pravu nema mnogo alternativa i da sudije biraju ili parlament, ili nezavisna tela, negde čak i vlada, a negde sami građani.

Dačić je objasnio da će građani na referndumu odlučivati o tome da li će doći do promene, te naveo da je zbog toga važno da znaju da to nema nikakve veze sa Kosovom i Metohijom.

On je primetio da se promena Ustava u opoziciji koristi za pregrupisavanje uoči izbora, ali da bi za gradjane bilo važno da referendum 16. januara uspe.

Dačić je istakao da je jasno definisano šta se menja i da nema reči o preambuli o Kosovu, te da se u javnosti ta tema zloupotrebljava.

"Imamo sa jedne strane grupe koje kao brane Ustav, a i onu opoziciju okupljenu oko Djilasa od kojih neke ne zanima pa će da bojkotuju, a neki će da glasaju protiv", rekao je Dačić i to ocenio kao pregrupisavanje opozicije.